Naslovna Info Gradiška MUP RS podmlađuje kadar: Policijska stanica Gradiška – 16 radnih mjesta

MUP RS podmlađuje kadar: Policijska stanica Gradiška – 16 radnih mjesta

Banjaluka – Ministarstvo unutrašnjih poslova RS raspisalo je konkurs za prijem 120 novih policajaca, koji će biti raspoređeni u šest centara javne bezbjednosti na području Srpske, a riječ je o popuni upražnjenih radnih mjesta s obzirom na to da do kraja godine oko 200 plavaca ide u penziju.

Na konkursu, koji je otvoren do 19. marta, prednost imaju kandidati sa završenom Visokom školom unutrašnjih poslova koji će odmah stupiti u radni odnos. Ovi mladi policajci zamijeniće starije kolege koje odlaze u zasluženu penziju.

– Sa 120 novih policajaca podmladićemo kadar i samim tim povećati kvalitet. S obzirom na to da je riječ o policajcima koji su završili Visoku školu unutrašnjih poslova i imaju položen stručni ispit, a to su obučeni mladi ljudi, odmah stupaju u radni odnos – rekao je direktor Policije RS Gojko Vasić. On je dodao da trenutno nije u planu povećanje broja policajaca, jer nema sistematizovanih mjesta koja su upražnjena.

Ubjedljivo najviše policajaca, odnosno njih 80, u radni odnos biće primljeno u Centar javne bezbjednosti Banjaluka, za 67 više nego u CJB Bijeljina. U CJB Istočno Sarajevo planirano je da bude zaposleno deset novih policajaca, a u Trebinju dva čuvara reda manje. Sedam upražnjenih radnih mjesta za policijske službenike u činu policajca ima i u CJB Doboj, dok je najmanje upražnjenih radnih mjesta za policajce u Prijedoru.

Svi kandidati koji se odluče da konkurišu za posao policajca treba da ispunjavaju i opšte uslove i to da su državljani RS, odnosno BiH, kao i da posjeduju ljekarsko uvjerenje koje nije starije od tri mjeseca, a u kojem je dokaz o posebnoj fizičkoj i psihičkoj sposobnosti za rad. Takođe, jedan od uslova je i da kandidat nije otpušten iz institucije državne uprave ili vojne službe u BiH po osnovu disciplinske mjere, kao i da protiv njega nije pokretan krivični postupak.

Banjalučanina Mirka P., koji je prije nekoliko godina završio Visoku školu unutrašnjih poslova, ova vijest je i te kako obradovala, jer je, kako kaže, već duže vrijeme na birou.

– Čim sam završio ovu školu, odradio sam i pripravnički u jednoj od policijskih stanica u CJB Banjaluka, nakon čega sam završio na Zavodu za zapošljavanje, jer je u toj stanici bilo dovoljno kadra. Već u ponedjeljak predajem papire za posao – rekao je Mirko ne krijući sreću što se pojavila mogućnost za zaposlenje u struci.

Osim ovog konkursa, u toku je i konkurs za upis kadeta 18. klase osnovne policijske obuke u Jedinicu za osnovnu obuku, odnosno Policijsku akademiju, koji otvoren još do petka, 11. marta. Riječ je o 80 kadeta sa kojima će MUP zaključiti posebni ugovor o regulisanju međusobnih obaveza. Taj ugovor će, između ostalog, kadete obavezati da po završetku osnovne policijske obuke obavljaju poslove policijskog službenika najmanje pet godina u organizacionim jedinicama CJB-a u koji su konkurisali.

Pokazna vježba

Pokazna vježba pod nazivom “Kontrola mase – obuka za instruktore”, koja je namijenjena pripadnicima jedinica za podršku i posebnih snaga policije RS, održana je u petak u Zalužanima kod Banjaluke. Resorni ministar Dragan Lukač rekao je da je aktivnost održana u okviru saradnje sa programom Međunarodne pravne pomoći u kriminalističkoj obuci američkog Ministarstva pravde (ICITAP), a planirana je obuka 1.000 policajaca za kontrolu javnog reda i mira.

– Obuka i opremanje biće od velike pomoći policiji da pravilno radi svoj posao, a čim je tako, onda su zaštićene sve društvene vrijednosti u RS – kazao je direktor Policije RS Gojko Vasić.

CJB BANjALUKA – 80 policajaca

Policijska stanica Centar – 10

Policijska stanica Lazarevo – 10

Policijska stanica Obilićevo – 23

Policijska stanica Lauš – 21

Policijska stanica Gradiška – 16

CJB BIJELjINA – 13 policajaca

Policijska stanica Bijeljina – 4

Policijska stanica Janja – 1

Policijska stanica Zvornik – 2

Policijska stanica Srebrenica – 2

Policijska stanica Bratunac – 2

Policijska stanica Milići – 1

Policijska stanica Vlasenica – 1

CJB DOBOJ – 7 policajaca

Jedinica za podršku Doboj – 1

Policijska stanica Doboj 2 – 1

Policijska stanica Brod – 4

Policijska stanica Stanari – 1

CJB ISTOČNO SARAJEVO – 10 policajaca

Policijska stanica I. Novo Sarajevo – 5

Policijska stanica Pale – 2

Policijska stanica Kalinovik – 3

CJB PRIJEDOR – 2 policajca

Policijska stanica Kozarska Dubica – 2

CJB TREBINjE – 8 policajaca

Policijska stanica Trebinje – 5

Policijska stanica Ljubinje – 3

 

Izvor: Glas Srpske