Naslovna Info Gradiška Montaža – Mikić” iz Gradiške gradi od Rusije do Saudijske Arabije

Montaža – Mikić” iz Gradiške gradi od Rusije do Saudijske Arabije

Firma “Montaža – Mikić” iz Gradiške jedna je od najuspješnijih firmi u regionu za izgradnju panel ploča i postavljanje dekorativnih podova.

Posao i planovi “Montaže Mikić” uglavnom su vezani za inostranstvo, a do sada imaju veći broj realizovanih projekata koji su obuhvatali poslove od Slovenije, preko Rusije, pa do Saudijske Arabije.

O narednim projektima razgovarali smo sa direktorom firme Milanom Mikićem.

“Montaža-Mikić” je jedna od najuspješnijih firmi u BiH, ali i šire, u području izgradnje podnih sistema, kao i kompletnih hala. Možete li nam reći čime se sve firma “Montaža-Mikić” bavi i kakve usluge svojim klijentima nudite?

Glavne djelatnosti firme “Montaža-Mikić” d.o.o. Gradiška su ugradnja panel ploča i postavljanje dekorativnih podova. Industrijski i dekorativni podovi epoxidni i poliuretanski podovi. Vršimo usluge nabavke i izrade industrijskih i dekorativnih podova na bazi epoksidnih i poliuretanskih smola, izradu PVC podnih obloga, brušenje podova raznim tehnikama, izrada glazura i pripremnih podloga za ugradnju podnih obloga.

To je jedna od djelatnosti koje Vam pruža firma “Montaža-Mikić” d.o.o. Gradiška, ali kao najbitniju djelatnost, definitivno bi izdvojili pripremi, ugradnju i izolaciju “sandwich panel ploča. Privatnim kupcima napravili smo desetine montažnih garaža, ljetnih vrtova, polikarbonatnih nadstrešnica od dvadesetak ili samo nekoliko kvadratnih metara ili da pravimo kompletne industrijske montažne hale, od temelja do krova.

Upravo ovo govori o našoj želji da se svakom poslu, nevezano za obim i materijalnu vrijednost, posvetimo na isti način i sa istom odlučnošću. Želja nam je da svaki kupac i klijent napusti naše kancelarije zadovoljan i da ostane zadovoljan svaki put kada u toku godina pogleda plodove njegovog i našeg dogovora, bez obzira dali se radi o ogromnom objektu ili maloj nadstrešnici.

Firma postoji od 2006. godine i iza sebe ima nekoliko velikih projekata. Koje bi vi izdvojili kao najbitniji?

Kao najbitnije projekte bi izdvojili one u Rusiji, neki primjeri su: 2011. godine Miratorg Kaliningrad, gdje smo učestvovali u rekonstrukciji objekta koji je izgorio u požaru, a namjena tog objekta je proizvodnja svih proizvoda za McDonalds na području Ruske Federacije.

Miratorg Kaliningrad 2012. godine, izgradnja hladnjače za duboko zamrzavanje do -28 C visine 14,90 m i dimenzija 80m x 60m, sa postavljanjem 20 cm stirodur izolacije i grijača koji pod drže na temparaturi 0,5 stepeni Celzijusa do 1 stepen Celzijusa.

Narednih nekoliko godina za Miratorg Agrostroi Bryansk smo učestovali u izgradnji objekta za klanje i preradu peradi kapaciteta 1.200 grla na sat površine cca 17.000 m2 kao i u izradi hladnjače za duboko zamrzavanje do -24 C, visine 15,10 m i dimenzija 100 x 100 m, sa postavljanjem 20 cm stirodur izolacije i grijača koji pod drže na temparaturi 0,5 C do 1C, u izgradnji pomoćnog objekta za pranje i dezinfekciju vozila, visine 12,11m i površine cca 300 m2, kao i mnoge druge, što se tiče ruskog tržišta.

Također bi izdvojili i projekte u Saudijskoj Arabiji za Shahini Cold Store Riyadh KSA, gdje smo učestvovali u izgradnji objekta sa 4 hladnjače za duboko zamrzavanje, visine 14,90 m, dimenzija 75m x 50m, sa postavljanjem 20 cm stirodur izolacije i grijača koji pod drže na temperaturi 0,5 C do 1C. Takođe, među našim počecima tu je i Slovenija, gdje smo izgradili trgovački centar ALDI (HOFFER), kao i mnoge druge uspješne i bitne projekte.

Koliko radnika firma “Montaža-Mikić” zapošljava i imate li u narednom periodu planova za nova zapošljavanja?

Firma “Montaža-Mikić” d.o.o Gradiška, zapošljava zadovoljavajući broj radnika. Taj broj varira od 25 do 40 radnika.

Kao primjer dajemo Rusiju gdje je bilo potrebno oko 40 radnika, a za Saudijsku Arabiju taj se broj spustio na 25 radnika. Tako da broj zavisi od vrste posla. U narednom periodu imamo planova za nova zapošljavanja radnika u slučaju potrebe, a svakako se nadamo i težimo tome.

Iza sebe imate poslove koje ste obavljali u Rusiji, kao i poslove za koje su vas angažovale njemačke firme. Kakvi su planovi u narednom periodu? Da li su ti planovi vezani za poslove u BiH ili je to ponovo inostranstvo?

Naši planovi u narednom periodu su vezani pretežno za inostranstvo, pogotovo za tržište Njemačke. Kako smo sklopili ugovor sa njemačkom firmom “Plattenhardt + Wirth GmbH”, tako se planiramo bazirati naročito na njemačko tržište. Takođe, u narednom periodu bazirat ćemo se i na tržište Saudijske Arabije, posebno gradove Džeda (Jeddah), Rijad (Ryadh) i Damam (Dammam), kao i na rusko tržište u gradu Kursku.

Neke od većih poslova obavljali ste u Rusiji. Da li postoji šansa da ponovo „Montaža-Mikić“ izađe na veliko rusko tržište?

Postoji velika šansa da se firma „Montaža – Mikić“ vrati na rusko tržište u saradnji sa njemačkom firmom “Plattenhardt + Wirth GmbH”, za Miratorg Agrostroi Bryansk u Kursku.

Nadamo se da ćemo ostvariti u budućem periodu mnoge uspješne projekte na velikom ruskom tržištu, kao što smo i u prethodnom periodu to ostvarili.

Fokus.ba