Naslovna Info Gradiška MJESNA ZAJEDNICA JAČA OD OPŠTINA: Intenzivan razvoj Nove Topole

MJESNA ZAJEDNICA JAČA OD OPŠTINA: Intenzivan razvoj Nove Topole

GRADIŠKA – U Novoj Topoli, mjesnoj zajednici sa 2.500 stanovnika i snažnim ekonomskim napretkom, u toku je izgradnja više privrednih, ugostiteljskih, trgovačkih, turističkih kapaciteta, društvenih objekata.

Broj zaposlenih u ovoj sredini, kao i Topolčana koji rade u obližnjim mjestima, najviše u Gradiški, ne zaostaje mnogo za brojem stanovnika. To Novu Topolu, mjesto duge i bogate istorije, svrstava među izrazito razvijene sredine u Republici Srpskoj.

Mnogo je pokazatelja koji to potvrđuju. Karakteristično je stalno povećanje broja učenika, kojih u Osnovnoj školi “Petar Kočić” ima više od 700, plus stotinak u područnim školama.

Prva škola

Prema arhivskim podacima, prva osnovna škola je počela s radom prije gotovo jednog i po vijeka, u doba kada su ovi krajevi bili pod vlašću Austrougarske monarhije, podsjeća Radivoje Popović, direktor topolske škole.

– Prema ključnim statističkim podacima, Nova Topola se intenzivno razvija i postaje sve važniji centar Lijevče polja, gdje se mnogo gradi, naročito u Agroindustrijskoj zoni. Osim toga, izgrađeno je više privrednih kapaciteta, prvenstveno fabrika, trgovačkih centara, društvenih objekata, među kojima su moderan društveni dom, vrtić, sportski tereni, turistički i ugostiteljski objekti – rekao je za Srpskainfo Siniša Pauković, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Nova Topola, najvećeg lijevčanskog naselja na raskrnici važnih puteva.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Aktivizam u Novoj Topoli, koja je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije imala status opštine, uvijek je bio veoma izražen. Imamo mnogo društvenih dešavanja, mladih koji se bave sportom, folklorom, muzičkom umjetnošću. To naše mjesto čini veoma perspektivnim. Topola je, takođe, u turističkom smislu veoma atraktivno mjesto, u blizini Kozare, okruženo jezerima, rijekama, jedinstvenim prirodnim ambijentom, ali i plodnim njivama – naglašava Pauković.

Privredni tokovi

Narodni poslanik Ognjen Žmirić, koji takođe pripada mlađoj generaciji Topolčana, navodi da je ovo mjesto centar i pokretač privrednih tokova na širem području Lijevče polja.

– Nova Topola doživljava transformaciju u poređenju s ranijim periodom. Učinjeni su mnogi pomaci u različitim sferama, koji su život za sve generacije u ovom mjestu izjednačili sa razvijenijim i većim mjestima, Gradiškom, kao gradskim centrom, i Banjalukom – smatra Žmirić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ocjenjuje veoma važnim i skorašnju izgradnju dva kružna toka, te stambenih objekata. To omogućava nedavno usvojeni Regulacioni plan Nove Topole, kao najvažniji dokument koji određuje smjernice razvoja.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, takođe stanovnik Nove Topole, kaže da je u posljednje četiri godine u Agrozonu uloženo 8,5 miliona KM, a od njenog osnivanja čak 90 miliona KM. Ovdje je je 10 kompanija izgradilo fabrike i zaposlilo 800 radnika. Trend ekonomskog razvoja je veoma izražen.

– I Nova Topola i Gradiška, kojoj pripada ova mjesna zajednica, sa ponosom mogu reći da imaju jednu od najuređenijih poslovnih zona u regionu. To je bitan faktor razvoja cijelog topolskog kraja – rekao nam je Adžić.

On je istakao da je za uređenje Nove Topole u posljednje dvije godine uloženo više od pet miliona KM, primarno za izgradnju pješačkih staza, pločnika, trgova, rasvjete i druge infrastrukture.

Stari orah

Među nekoliko topolskih znamenitosti je stari orah, ispred škole u ovom naselju, koji dominira Lijevče poljem. Radi se o jedinstvenom spomeniku prirode, pod zaštitom države.

Topolski orah je 2003. godine registrovan u Katalogu najvećih stabala Republike Srpske. Njegov obim iznosi više od šest metara, prečnik je preko dva metra, doseže visinu od 34, a krošnja je široka 37 metara.

SPORT

Sport ima važno mjesto u Novoj Topoli, a najdužom tradicijom može se pohvaliti FK Lijevče. Osnovan je u martu 1929. godine pod nazivom Sport klub Nova Topola. Klub je 1941. dobio naziv Vindhorst, jer su ovdje tada većinom živjeli Nijemci.

U bogatoj istoriji topolski klub zvao se i “Vatrogasac”, i to 1972, kada je postao prvak Opštinske lige Gradiška. Iste godine vraćeno je sadašnje ime, FK Lijevče.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović


BESPLATNO preuzmite na Google play prodavnici aplikaciju “Moja Gradiška”. Preuzmite je klikom ➡️ OVDJE.