Naslovna Info Gradiška Ministar Pašalić i gradonačelnik Adžić posjetili voćnjake u Jablanici i Kijevcima (FOTO)

Ministar Pašalić i gradonačelnik Adžić posjetili voćnjake u Jablanici i Kijevcima (FOTO)

GRADIŠKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je nakon razgovora sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem da su u posljednjih pet godina gradiški poljoprivrednici putem podsticaja Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva dobili više od 50 miliona KM.

Pašalić je istakao da se u Gradišci realizuju veoma važni projekti iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te da je sa Adžićem razgovarao o planiranim projektima navodnjavanja poljoprivrednih površina i rješavanju problema zakupa zemljišta.

“Zbog klimatskih promjena mnogo više problema će nam pričinjavati nedostatak padavina, nego višak, zbog čega se moramo prilagođavati budućem vremenu”, rekao je Pašalić novinarima u Gradišci.

On je naveo da su u ravničarskom području Gradiške zastupljenija ratarska i povrtarska proizvodnja, a u brdskim predjelima je razvijeno voćarstvo.

“Gradiška ima najveće površine pod voćnjacima u Republici Srpskoj, od kojih polovinu čine zasadi jabuke. Ministarstvo će i u narednom periodu pomagati lokalnoj zajednici i proizvođačima da ta proizvodnja bude još uspješnija”, naglasio je Pašalić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o novom projektu sa Svjetskom bankom koji je vezan za izgradnju akumulacija i sistema za navodnjavanje za voćare u Potkozarju i kanal Osorina-Borana, čime bi bio riješen problem navodnjavanja više od 15 hektara zamljišta u Lijevču polju na području Gradiške i Laktaša.

Adžić je rekao da će uskoro biti omogućeno raspisivanje konkursa za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta na području Gradiške, te da će gradiški poljoprivrednici napokon imati mogućnost da obezbijede dovoljne površine zemljišta.

On je izrazio zadovoljstvo zbog namjere resornog ministarstva da uloži sredstva u rekonstrukciju sistema za navodnjavanje u Lijevču polju koji je nekada bio u funkciji u okviru preduzeća “Ratarstvo”, a trebalo bi da bude dat na upravljanje preduzeću “Vode Srpske”.

“Veoma je bitan i projekat navodnjavanja voćnjaka u Potkozarju, prije svega iz pravaca Turjaka, Podgradaca, Bistrice i Gašnice”, rekao je Adžić.

On je naglasio da resorno ministarstvo i ministar Pašalić predano rade na daljem razvoju poljoprivrede i prepoznaju urgentne tačke u ovoj oblasti, dodajući da je potrebno stvarati dodatne uslove za plasman poljoprivrednih proizvoda, što je i najveći problem poljoprivrednika.

“Razgovarali smo i o mogućnostima ulaganja dodatnih sredstava za izgradnju infrastukture u Agroindistrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje postoji potreba pronalaska investitora koji bi u ovoj zoni izgradio pogon za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Adžić.

Pašalić je tokom današnjeg boravka u Gradišci posjetio voćnjake Nikole Vukelića u Jablanici i Mladena Đurđevića u Kijevcima.

Foto galerija: