Naslovna Kultura Knjige MILENKO STOJIČIĆ ODRŽAO KNJIŽEVNO VEČE U GRADIŠCI

MILENKO STOJIČIĆ ODRŽAO KNJIŽEVNO VEČE U GRADIŠCI

GRADIŠKA – Povodom jubileja 100 godina od rođenja Branka Ćopića u Kulturnom centru Gradiška sinoć je održano književno veče pod nazivom ”Ćopićeva bašta književnosti’ na kojoj je književnik Milenko Stojičić iz Banjaluke predstavio tri antologije posvećene velikanu pisane riječi Branku Ćopiću i njegovom neprolaznom djelu.

Stojičić je rekao da antologije nisu nastale zbog Ćopićevog jubileja. Milenko kaže da se desetak godina bavi Ćopićevom literaturom, a u tehničkom smislu dogodilo se da se one upravo štampaju ove godine. Stojičić je dodao da one djelimično provociraju način obilježavanja 100 godina Branka Ćopića. Stojičić je naglasio da se tri antologije bave novim načinom čitanja Ćopića, u novom vremenu. Mlade generacije ne mogu da prođu kroz neke priče Branka Ćopića, prvenstveno kroz njegov zavičajni jezik koji je koristio, rekao je Stojičić i naglasio da ove tri antologije pozivaju na novo, vertikalno čitanje, prema riječima drugih velikana književnosti, najvećeg pisca Branka Ćopića.

Gradiški književnik, Rado Dimitrijević, naveo je da je Stojičić u antologijama bio strog, izbirljiv i vrstan u namjeri da satka brojanicu njemu dostupnih najboljih tekstova o Branku Ćopiću. Svi pisci zastupljeni u antologiji bili bi presrećni da ih neko uporedi sa Ćopićem, rekao je Dimitrijević i dodao da bi im to bila najveća književna nagrada. Moramo biti svjesni veličine takvog pisca, koji mora da se vrati u školske klupe, književne časopise i medije jer se od pisaca poput Ćopića rađaju i žive novi pisci, istakao je Dimitrijević

Radio Gradiška