Naslovna Specijal Medvjed usmrtio ovcu u Ljubačevu

Medvjed usmrtio ovcu u Ljubačevu

Porodici Popović, iz sela Ljubačevo, u noći s utorka na srijedu medvjed je drugi put za protekle dvije godine usmrtio ovcu.

Pričaju kako su u toku noći čuli zvukove iz štale, koja je udaljena desetak metara od kuće, ali da nisu obraćali pažnju jer nisu sumnjali da će divlja životinja prići baš tako blizu.

“Oko jedan sat iza ponoći čuli smo neku buku, meketanje ovaca, kao i zvono na ovnu, ali nismo previše obraćali pažnju, jer nismo očekivali da će medvjed ući u dvorište. Tek ujutru, kada smo ustali, našli smo otiske njegovim šapa i krv. Prvi put nam je medvjed ovcu odnio s ispaše, pa od tada ovce držimo u blizini kuće, ali izgleda da ni to nije prepreka”, kažu nam Popovići.

Govore da je Komisija za procjenu štete izašla juče ujutru na teren i utvrdila da se radi o medvjedu, te da će šteta biti namirena.

“Nismo mi jedini koji imaju problema s napadima, divlje životinje su primijećene i u Bajićima, Krminama, Rekavicama i drugim okolnim selima. Komšija mi je prije nekoliko dana pričao kako je vidio mečku i dvoje mečića kako leže nedaleko od njegove kuće”, priča domaćin Popović.

Veselko Pejić, sekretar u Lovačkom udruženju “Zmijanje”, kazao je da su od početka ove godine u njihovom udruženju prijavljena i isplaćena četiri slučaja štete zbog napada medvjeda.

“S obzirom na to da su medvjedi zakonom zaštićeni, procijenjenu štetu zajednički namiruju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, opština i lovačko udruženje koje je na toj opštini”, navodi Pejić.

Pejić dodaje da su medvjedi ranije najviše napadali ovce i drugu stoku, ali i voćnjake i pčelinjake, te da se nerijetko događa da unište i po više dunuma pšenice i kukuruza.

Stradaju usjevi

Radenko Vujasin, predsjednik Savjeta MZ Ljubačevo, kaže da su ovakvi slučajevi veoma česti, kako kod njih tako u okolnim mjestima.

“Uvijek je bilo štete, pa tako i ove godine. Osim što napadaju stoku, sada upadaju i u pšenicu i druge usjeve, pa dio pojedu, a ostatak unište”, kaže Vujasin. (N.NOVINE.)