Naslovna Info Litar vode skuplji od litre goriva

Litar vode skuplji od litre goriva

I to se dogodilo – litar vode u Srpskoj i definitivno je skuplji od litre goriva. Ekipa ATV-a istraživala je cijene na jednoj od banjalučkih pumpi. Natočili smo litru goriva i kupili litru flaširane vode. Računi pokazuju da je skuplja za oko 20 odsto.

Računica je jasna. Dvije flaše vode od po pola litre koštale su nas marku i osamdeset. Sa druge strane, na istoj pumpi, natočili smo litru dizela koji je jeftiniji za čitavih 33 feninga.

U isto vrijeme, nekoliko pumpi dalje, dizel je još jeftiniji. Litra eurosupera, po ovoj računici, jeftinija je od litre vode za 21 fening. Eksperti i vozači složni su da bi cijene trebale i dalje padati. Zahtjevi za smanjenje pristižu svaki dan tako da bi ekstremnih poređenja moglo biti i više. Ono sa vodom svidjelo se i našim sagovornicima pa su, nakon sipanja nikad jeftinijeg goriva, pravili svoje računice.

U čitavoj BiH rezervoari se pune do vrha. Gorivo je, računaju neki, najjeftinije u posljednjih 12 godina. Među rekorderima su pumpe u Ljubuškom. Litar benzina od samo marku i 36 privukla je, tokom sedmice, veliki broj vozača iz Hrvatske koji samo zbog toga prelaze granicu. I pored manjih cijena, pumpe u Banjaluci čak su i među skupljim.

U decembru prošle godine rezervoar od 50 litara koštao je gotovo 120 maraka, danas je gotovo 40 maraka jeftinije. Ipak, očekivanja da bi, nakon pada cijene goriva, mogle početi padati i cijene životnih namirnica, nisu se ostvarila.

“Ono što je kod nas problem je što su cijene neelastične na dole, kako prehrambenih tako i drugih proizvoda”, kazao je Goran Radivojac, ekonomski analitičar.

Priče koje su građani slušali godinama,  o tome da će konačno doći vrijeme da će voda biti skuplja od goriva, obistinile su se. Pojeftinjenje goriva počelo se bilježiti polovinom pretprošle godine. Ipak, malo ko je tada mogao pretpostaviti da će se situacija ovako razvijati u korist potrošača.

ATV