Naslovna Info LAKTAŠI POMAŽU GRAĐANIMA I MEDICINARIMA: Opština spremna da se suoči sa korona...

LAKTAŠI POMAŽU GRAĐANIMA I MEDICINARIMA: Opština spremna da se suoči sa korona virusom

GRADIŠKA – Opštine Laktaši poručuju da od prvog dana prate sve mjere koje je donosio Štab za vanredne situacije Gradske uprave Banjaluka, i u skladu sa tim i trenutnom epidemiološkom situacijom usvajaju mjere, ograničenja i zabrane rada.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović donio je Odluku kojom je odobrio novčani iznos od 7.400 konvertibilnih maraka JU Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ Laktaši, za nabavku zaštitne opreme.

-Odmah po stupanju na snagu mjera koje se tiču organizacije rada ustanova primarne zdravstvene zaštite, posjetili smo Dom zdravlja, te tom prilikom razgovarali sa direktoricom o načinu organizovanja rada u vanrednim uslovima i potrebama ove ustanove kada je u pitanju zaštitni materijal, maske, rukavice, odijela –  rekao je Karapetrović.

On dodaje, da kako bi se obezbijedila adekvatna zdravstvena zaštita za sve građane, a zdravstveni radnici neometano radili posao u ovoj nezahvalnoj situaciji, skromnom donacijom je omogućena nabavka dodatnog zaštitnog materijala u skladu sa iskazanim potrebama.

Karapetrović je istakao da je Opština spremna da se suoči sa trenutnim problemom i da se zajedničkim snagama mora prevazići problem epidemije.

-Ovo nije jedina donacija koju smo do sad uručili Domu zdravlja, ali nije ni posljednja, tu smo da se pomažemo i da se zajedno izborimo sa ovim virusom koji je, nažalost, zahvatio i našu zemlju – dodao je.

Povodom novonastale situacije,  Opština Laktaši je organizovala preko JU Centar za socijalni rad i u saradnji sa Savjetima mjesnih zajednica, aktivnosti pružanja pomoći i podrške najugroženijim stanovnicima opštine koji nisu u mogućnosti da se kreću ili da sebi nabave osnovne životne namirnice kao i neophodne lijekove.Kako poručuju, Štab za vanredne situacije opštine Laktaši, redovno održava sjednice, na kojima se donose mjere sa ciljem zaštite stanovništva od širenja korona virusa, a zaključno sa jučerašnjim danom, na području Laktaša je pod nadzor stavljeno 300 lica, 170 je u kućnoj izolaciji, a šest osoba je pozitivno na virus korona.

Inspekcijska služba i Komunalna policija redovno vrše kontrolu poštovanja restriktivnih mjera, koje su donesene na Štabu za vanredne situacije, te propisane Naredbom načelnika, sa ciljem sprječavanja daljeg širenja korona virusa. Takođe, redovno se vrši dezinfekcija svih javnih površina i ustanova.

-Svi poslovni subjekati kojima su uvedena ograničenja, pridržavaju se propisa. Takođe, poslovni objekti, koji su i dalje u radnom režimu,  pridržavaju se Naredbe o ograničenom ulasku u objekte i pojačanim mjerama dezinfekcije – objasnio je.

On je dodao da je pojačana kontrola inspekcijskih organa i komunalne policije, koji rade u dvije smjene, te da za sad nema kršenja naredbi.

-Gotovo svakodnevno sazivamo sjednice Štaba za vanredne situacije na kojima razmatramo trenutnu epidemiološku situaciju i mjere koje se tim povodom preduzimaju, a građanima i dalje apelujem da se pridržavaju mjera, u cilju sprječavanja širenja virusa, te da svi djelujemo odgovorno i prema sebi i prema drugima – kaže on.

Preduzete potrebne mere

Ranko Karapetrović: Opština Laktaši striktno preduzima sve mjere u skladu sa zaključcima izdatim od strane Republičkog štaba za vanredne situacije,  Vlade republike Srpske,  Ministarsva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a koji se tiču sprovođenja mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj.