Naslovna Info Gradiška Kulminirao rad na crno u Gradiški

Kulminirao rad na crno u Gradiški

GRADIŠKA – Devedeset odsto zaposlenih u ugostiteljstvu Gradiške nije prijavljeno, tvrde u opštinskoj upravi u ovom gradu.

 

Ljubimko Čakalj, načelnik Odelenja za privredu smatra da je to posledica zloupotreba i malverzacija te nedovoljne kontrole od strane inspekcije.

-Imamo mnogo slučajeva gde u jednoj smeni svi rade na crno osim jednog ili dvoje radnika. Tu privilegiju uglavnom imaju bliski srodnici poslodavca, većinom sinovi, kćerke, snahe, braća… – ističe Čakalj. On kaže da nakon inspekcijske kontrole poslodavci prijavljuju zatečene radnike, izdaju rešenja o radu na određeno vreme ili ugovoru o delu ali ih ekspresno i odjavljuju.

-Mora se povesti šira akcija lokalnih i republičkih institucija kako bi se konačno stalo na put radu „na crno“ u ugostiteljstvu ali i drugim delatnostima – navodi isti sagovornik. Ugostiteljstvo je letos aktuelno, kaže Ljubimko Čakalj, zato što je sezona tih poslova. Međutim, isti problemi evidentni su i u građevinarstvu, zanatskim radnjama te mnogim drugim poslovima.

Ugostiteljski radnici većinom potvrđuju ove navode ali ni po koju cenu ne žele o svome problemu, uključujući mizerne plate, prekovremeni rad i loše uslove, javno govoriti.Kažu da “nemaju izbora, budući da je velika nezaposlenost i primorani su raditi “na crno” kako bi zaradili barem osnovna sredstva za život”.

Na drugoj strani, njihovi poslodavci sve pravdaju „previsokim državnim nametima, ekonomskom krizom, nerazumevanjem lokalnih i državnih vlasti“.

-Osnovni uzroci su visoka cena rada jer  na 100 KM neto plate radniku moramo izdvojiti još 71 KM na različite doprinose i poreze. Zato, moramo se snalaziti ili zatvarati – rekao nam je jedan od poslodavaca u ugostiteljstvu insistirajući da mu ne pominjemo ime.

U Savezu sindikata RS povrdili su da je mnogo radnika obespravljeno te da pristajanjem da rade na crno, svojevrsnim nagodbama, otežavaju svoj te položaj mnogih drugih.

-Nažalost, zaposleni u ugostiteljstvu ove regije nisu sindikalno organizovani. Pokušaji da to obezbedimo su propali, što je jedan od uzročka problema – pojasnio je Boško Grgić, poverenik SSRS za lijevčanski region.

ATF

Na crno u RS ima 80.000 radnika

Prema proceni Inspektorata RS, u ovom entitetu ima od 60 do 80.000 radnika “na crno”. Ranka Mišić, predsednica SSRS uverava da se “rad na crno toleriše od strane vlasti kao model očuvanja socijalog mira”.

MILAN PILIPOVIĆ