Naslovna Info Koristite štapiće za čišćenje ušiju? Prestanite s tom navikom!

Koristite štapiće za čišćenje ušiju? Prestanite s tom navikom!

Čišćenje ušiju štapićima može da bude potencijano opasno. Naime, štapići koriste samo da pokupite višak vode u školjki uha, a ne za čišćenje kanala.

– Ušna smola koju čistimo je zapravo materija koja održava higijenu uha, stvara zaštitni film neophodan za zdravlje ovog dela tela. To je savršen prirodni zaštitnik od upala i infekcija. Kada čistimo smolu, smanjujemo prirodnu odbranu. Tada je svaki kontakt sa vodom potencijana opasnost od infekcije. Osim toga, prilikom čišćenja štapićima ljudi često sitne delove kože naguraju uho i kasnije imaju probleme- kaže dr Dušan Pavlović, otorinolaringolog iz ordinacije “Centar za sluh i ravnotežu”.

Ušna smola (cerumen) je žućkasta smolasta materija koja se izlučuje u ušnim kanalima.

Izlučuju je cerumenalne žlezde koje se nalaze u uhu. Smola oblaže kožu ušnih kanala i čini je masnijom, vlažnom i elastičnom, pruža i određenu zaštitu protiv bakterija, gljiva i vode.

KANTARION JE SASVIM DOVOLJAN

Dr Pavlović preporučuje da se se higijena ušnog kanala prepusti prirodnim procesima, a u obzir eventualno dolaze po dve kapi kantarionovog ulja pre spavanja. On je najbolji za održavanje kanala, a dobar izbor može da bude i obična krema za ruke.

– Ne treba ništa radriti po pitanju čišćenja. Samo u određenim slučajevima, kod posebne fizionomije uha, potrebno je na primer ispiranje. Sve što radite, najbolje je da radite uz prethodnu konsultaciju sa lekarom- kaže naš sagovornik.

BLIC.RS