Naslovna Info Gradiška Kenan Mahmutagić osmislio aplikaciju koja motiviše srednjoškolce da uče

Kenan Mahmutagić osmislio aplikaciju koja motiviše srednjoškolce da uče

GRADIŠKA – Profesori Tehničke škole u Gradišci Mladen Vidović i Radovan Marjanović  nisu se  dvoumili ni jednog trenutka kada su prije dva mjeseca dobili  poziv za učešće na konkursu komapnije ‘M:tel’ za izradu mobilnih aplikacija.

Njihov kandidat bio je Kenan Mahmutagić, učenik prvog razreda mehatronike, koji je još kao osnovac u Dubravama  izrađivao mobilne aplikacije. I nisu se prevarili.

– Zajedno sa kolegom Marjanovićem sam obavio razgovor sa Kenanom.  Predložili smo mu da izradi dvije mobilne aplikacije. Posrećilo nam se jer je njegova aplikacija ‘Smart easy education’ izabrana među pet najboljih u cijeloj BiH. Sredinom februara na regionalnom takmičenju u Banjoj Luci Kenan će se takmičiti sa najboljim srednjoškolcima iz Crne Gore i Srbije. Vjerujemo u ovog sjajnog učenika, rekao je profesor Vidović.

Kenan se veoma obradovao spoznaji da će priča o njemu biti  publikovana na portalu ‘MojaSrpska.info‘. Kaže da mu svako publikovanje prija i pomaže, to mu je vjetar u leđa. Isto kao što je njegova mobilna aplikacija vjetar u leđa srednjoškolcima.

Aplikacija će srednjoškolcima olakšati učenje i praćenje nastave

– Cilj mi je bio da aplikacijom pomažem učenicima u učenju i da im olakšam školovanje. Omogućio sam da u okviru aplikacije SEE u  svoje pametne telefone upisuju ocjene, da se dopisuju sa prijateljima, da svoje probleme i dileme ističu na forumu, ali da ih aplikacija i motiviše, provjerava kroz razne zadatke i vježbe i poput pametnog alarma upozorava na obaveze, rekao je Kenan.

Mladi programer je vrlodobar učenik Tehničke škole, smjer mehatronika. Postavio je sebi zadatak da postane odlikaš, te da poslije srednje škole studira računarsko-informativni smjer na elektrotehnici. Potiče iz radničke porodice i svjestan je odricanja roditelja  u njegovom školovanju.

– Maksimalno ću im pomoći da uspiju da me školuju do kraja. To mi je želja i životni cilj, rekao je Kenan Mahmutagić, sjajni srednjoškolac koji je već velikim korakom iskoračio u svijet programera.

Direktor Tehničke škole Vlado Tomić takođe tvrdi da je Kenan veliki talenat, ali i marljiv i odgovoran učenik, pred kojim je uz još puno rada i odricanja  sjajna budućnost.

– Ponosni smo na Kenana, pred njim je vrijeme puno izazova za dokazivanje. Ovo je i dokaz da naša škola ima kvalitetan nastavni program i vrhunske nastavnike, rekao je Tomić.