Naslovna Info Gradiška Kadrovska kombinatorika u Opštini Gradiška: Jagma za upražnjene fotelje

Kadrovska kombinatorika u Opštini Gradiška: Jagma za upražnjene fotelje

GRADIŠKA – Glavna politička tema u Gradiški je popuna fotelja podpredsednika SO i zamenika načelnika.

Gotovo je izvesno da će, nakon ozvaničenja parlamentarnih izbora, Đorđe Krčmar (SDS), poslanik u Parlamentu BiH odreći se funkcije podpredsednika Skupštine opštine a Goran Đorđić (NS) koji je izabran za poslanika u NS RS, napustiti mesto zamenika načelnika Gradiške.

U „Naprednoj Srpskoj“ prilično su tajnoviti po pitanju Đorđićevog naslednika pravdajući to „višim političkim interesima u procesu formiranja vlasti u RS“. U političkim kuloarima grada na Savi saznajemo da najveće šanse za to, ukoliko Đorđić odluči da zadrži osvojeni mandat, ima Nikola Soldatić, sadašnji načelnik opštinskog Odelenja za razvoj.

Međutim, SDS se nada da bi i njegovi kadrovi mogli da sednu u fotelju zamenika Zorana Latinovića, ukoliko nepredvidiva politička kombinatorika ponudi neka nova rešenja. Nezvanično saznajemo da šanse za funkciju načelnikovog zamenika imaju Slobodan Vidović i Vujadin Miljić, Latinovićevi prvi saradnici u izvršnoj vlasti koji vode resore urbanizma i boračko-invalidske zaštite.

Međutim, neuporedivo više pretendenata je ovde za mesto podpredsednika SO. Bez obzira što Đorđe Krčmar, inače predsednik OO SDS-a za „EuroBlic“ kaže da tek slede konsultacije u vezi izbora njegovog naslednika, uveliko se špekuliše imenima. Među najozbiljnijim kandidatima pominje se Ljubiša Igumanović, predsednik Kluba odbornika SDS-a, potom odbornik Saša Lazić koji u kontinuitetu ima dobre izborne rezultate a u kombinaciji je i Slavko Mekinić, iz plejade mlađih kadrova u odborničkim klupama ove stranke.

-Ništa vam ne mogu reći. To su pitanja na koja odgovor treba dati OO SDS-a, gde smatram ključnim mišljenje načelnika Zorana Latinovića – kratko je prokomentarisao Igumanović za našu redakciju, ne izbegavajući da od Krčmara preuzme dužnost, ukoliko se to proceni stranačkim interesom. U SO Gradiška kojom rukovodi PDP-ov kadar Radislav Dončić, deo naših sagovornika veruje da će mesto podpredsednika biti ponuđeno čelniku DNS-a Vladimiru Jankoviću, što je inirektan pokušaj utvrđivanja skupštinske većine.

Opozicija skeptična

U opzicionom SNSD-u smatraju da će kadrovska rešenja uslovljena eventualnim napuštanjem funkcija Gorana Đorđića i Đorđa Krčmara još više zakomplikovati odnose u SDS-u ali i vladajućoj koaliciji.

-Ne verujem da će se u vezi toga lako postići dogovor jer je nemoguće udovoljiti različitim frakcijama u SDS-u i očuvati sadašnji sastav skupštinske većine – izjavio je Zoran Adžić, predsednik OO SNSD-a u Gradiški.

EuroBlic