Naslovna Info Gradiška Kad ne love lovci čiste šikare kako bi otjerali lisice od naselja

Kad ne love lovci čiste šikare kako bi otjerali lisice od naselja

GRADIŠKA – Visok vodostaj Save, koja se izlila u nebranjenom dijelu, onemogućila je lovcima iz Bok Jankovca, Mačkovca i drugih sela pored Save da idu u lov na štetočine.
Anton Saček iz Bok Jankovca kod Gradiške sjetio se originalne ideje.

Pozvao je vrsnog lovca Nebojšu Švraku iz Kruškika da mu pomogne u krčenju šikare, koja je iznikla u neposrednoj blizini naselja. Na taj način zaštitiće živinu i druge sitne životinje od lisica, šakala, kuna, tvorova i drugih štetočina. Ubrzo su organizovali radnu akciju.

„Kad miruje puška rade motorka, sjekire i makaze. Živice i šiblje izrasle su nadomak bratove kuće u kojoj niko ne živi. Ovo je bilo idealno mjesto za lisice i druge životinje da se skrivaju i tamane živinu od komšija. Prišli su nam ovi mladi momci Dalibor, Velibor, Damjan i Andrej i učinak je veliki“, kaže Saček.

Inače, ovdašnji lovci važe za najbolje strijelce kada su u pitanju šakali i lisice. Kada Sava izlije iz korita, kao što je ovih dana, predatori bježe ka naseljenim mjstima i prave veliku štetu. A kad ne mogu puškama, spretni lovci uz pomoć vrijednih omladinaca dočekaju ih pilama i sjekirama.

Uvjereni su da će im domaćice iz naselja biti najzahvalnije i da će ih počastiti kafom, sokom i kolačima.

Izvor: Boško Grgić / MojaSrpska.info

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.