Naslovna Info Gradiška JU “Vode Srpske” uređuje kanale kod Gradiške: Apeli poljoprivrednika na plodnom tlu

JU “Vode Srpske” uređuje kanale kod Gradiške: Apeli poljoprivrednika na plodnom tlu

GRADIŠKA – Rekonstrukcija zapuštenih kanala u okolini Gradiške počeće uskoro, obećali su čelnici JU “Vode Srpske” nakon obilaska nekoliko najugroženijih sela.

Milan Kikić, direktor navedene ustanove rekao je početkom aprila u Mačkovcu kod Gradiške, da su vodoprivredni objekti u ovom te u nekoliko susednih sela pored Save u lošem stanju. Posebno su zapušteni kanali čija rekonstrukcija će uskoro početi. Inače, na taj problem godinama ukazuju i u MZ Kozinci.
– JU „Vode Srpske“ nastojaće da u skladu sa finasijskim mogućnostima obezbedi uređenje a potom bolje održavanje vodoprivrednih objekata. To je ovde preko potrebno – smatra Kikić napominjući da poslednjih decenija ništa nije uloženo u ovu oblast.
-Tek nakon poplava obezbeđena su sredstva iz fondova solidarnosti i Evropske investicione banke. U toku je, pored ostalog, rekonstrukcija 14 kilometara savskog nasipa na području dubičke i gradiške opštine – navodi direktor JU “Vode Srpske” Milan Kikić. On kaže da sada, osim uređenja zapuštenih kanala sledi popravka 20 crpnih stanica u savskom slivu, od dubičke do bijeljinske opštine. Slavko Dunjić, poslanik u NS RS koji je zajedno sa odbornikom SO Gradiška Vladimirom Jankovićem inicirao posetu rukovodstva JU „Vode Srpske“ ugroženim gradiškim selima, kaže da su zapušteni kanali uzrok velikih nedaća ovdašnjih poljoprivrednika.
-Kanali su u prekidu, voda se zadržava na njivama a poljoprivrednici ne mogu da rade, da obrađuju svoje parcele. To je veliki problem na čijem rešavanju se mora hitno i temeljito raditi – izjavio je Dunjić. Ovaj poslanik takođe smatra štetnim likvidaciju Vodoprivrednog preduzeća „Sava“ koje je decenijama imalo ključnu ulogu na održavanju vodoprivrednih objekata u ovom regionu. Odbornik Janković uverava da je blokada rada lokalne skupštine velika prepreka održavanju infrastrukturnih objekata u gradiškoj opštini. Na to ukazuje i Goran Vukotić iz JU „Vode Srpske“. On napominje da je došlo do nekoliko klizišta na savskom nasipu od kojih su dva u Mačkovcu i jedno u Čatrnji.
-Na području opštine imamo 460 kilometarta kanala. Glavni su uređeni ali manji u blizini crpnih stanica nisu. Njihovo održavanje je u obavezi lokalne vlasti ali aktivnosti su izostale – kaže Vukotić. Poljoprivrednici su ohrabreni najavom da će ove godine biti očiščeni kanali a time stvoreni uslovi za kvalitetniju setvu i bolje prinose.

Za kanale u Lijevču 2,3 miliona KM

Glavni kanali u Lijevče polju dužine 10 kilometara od Nove Topole do reke Jablanice rekonstruisani su tokom 2015. godine. To je koštalo 1,5 miliona KM plus 800.000 KM uloženih u čišćenje 26 kilometara kanala od Mahovljana do Vrbasa u laktaškoj opštini.

Milan Pilipović EuroBlic