Naslovna Info Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo: Konačan ishod borbe...

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo: Konačan ishod borbe i dalje zavisi od svih nas

BANjALUKA – Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj u potpunosti je pod kontrolom, broj zaraženih i oporavljenih je ohrabrujući, ali ishod bitke sa “kovidom 19” i dalje zavisi od ponašanja pojedinaca i pridržavanja mjera koje su na snazi.

Istakla je ovo za “Glas Srpske” epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević navodeći da je broj oporavljenih i aktivnih osoba koje su pozitivne na virus korona u Srpskoj trenutno gotovo isti.

– Imamo 545 osoba sa potvrđenom infekcijom od koje su se do sada oporavila 262 pacijenta, čime se smanjio broj aktivnih slučajeva i to je ono što želimo. Najveći broj aktivnih slučajeva imali smo šestog aprila i mi očekujemo da bude još oscilacija među podacima, ali najbitnije je da se parametri koje pratimo kreću u povoljnom pravcu i da je epidemiološka situacija pod kontrolom – kazala je Đaković Dević.

Ona je istakla da Republika Srpska od samog početka, odnosno od pojave “kovida 19” u Kini, nijednog trenutka nije potcijenila virus korona.

– Zaista smo se na vrijeme spremili, počevši do resornog ministarstva, Instituta do drugih institucija koje su participirale u ovoj situaciji i uz oprez i zajedničke napore došli smo do ovih rezultata. Scenario iz drugih zemalja izbjegnut je zahvaljujući miksu epidemioloških mjera kao što su aktivno traganje za osobama koje su oboljele od infekcije, njihova izolacija, traganje za kontaktima, plus mjere u populaciji poput socijalne distance i zabrane javnih okupljanja – rekla je Đaković Dević.

Prema njenim riječima, još ništa nije gotovo i građani moraju biti svjesni da se epidemiološki podaci za kratko vrijeme mogu promijeniti nagore.

– Istina je da se krećemo u dobrom pravcu, ali ishod epidemije i dalje zavisi od ponašanja svakog pojedinca i pridržavanja svih mjera koje su na snazi. Prilike zahtijevaju našu potpunu disciplinu – rekla je Đaković Dević.

Ona nije željela da iznosi procjene o tome koliko je Srpska daleko od pobjede nad virusom korona.

– Mi, epidemiolozi, smo svjesni koliko se brzo sve može pogoršati, zbog čega smo veoma oprezni i ne želimo iznositi bilo kakve procjene. Idemo dan za danom i najvažnije je da nemamo naglog skoka novozaraženih – kazala je ona.

Ona je istakla da se već intenzivno razmišlja i razgovara o ublažavanju mjera u Republici Srpskoj, ali da još nije precizirano kada će se to desiti.

– Ukoliko ne bude promjena nagore o pitanju epidemiološke situacije, do postepenog ukidanja mjera će doći u narednom periodu. Sadašnje brojke nam daju argumente da to uradimo – kazala je Đaković Dević i dodala da bi na snazi najduže trebalo da ostanu mjere za dešavanja koja podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu, kao što su koncerti ili noćni klubovi, odnosno bilo kojih situacija u kojima ne može biti ispoštovana mjera socijalne distance.

Kada je u pitanju nošenje maski i rukavica, Đaković Dević kaže da će ta mjera zasigurno još dugo biti na snazi, s tim da će njihovo nošenje biti definisano za različite pojedinačne uslove.

– Da bismo sačuvali sadašnju situaciju, treba da se još malo strpimo i pokažemo odgovornost prema svim naporima društva, koje je od početka epidemije pokazalo zrelost. Apelujem na građane da se i dalje ponašaju odgovorno prama sebi, ali i prema drugima – kazala je Đaković Dević.

Domovi za stare

Đaković Dević pojašnjava da bi na nagli rast broja inficiranih virusom korona u Srpskoj moglo uticati širenje infekcije u zdravstvenim ustanovama ili u domovima za njegu i smještaj starih lica.

– Kada bi se to desilo, svakako bi se mogao očekivati i veći broj smrtnih ishoda s obzirom na to da su starije osobe u mnogo većem riziku za dobijanje težih kliničkih formi bolesti. Budno pratimo situaciju u staračkim domovima i ona je sada pod kontrolom. Iako smo imali potvrđene slučajeve zaraze, na vrijeme smo izolovali te osobe i sproveli sve preporučene epidemiološke mjere. To je i bio cilj testiranja u domovima i zdravstvenim ustanovama – navela je Đaković Dević.