Naslovna Info Gradiška Jansen: “Top farm” oštećen za oko 2,3 miliona KM

Jansen: “Top farm” oštećen za oko 2,3 miliona KM

GRADIŠKA – Direktori suvlasnik svinjogojske farme „Topfarm“ iz Nova Topola Hari Jansen na današnjoj press konferenciji rekao je da bivše rukovodstvo firme na čelu sa bivšim direktorom, Stojanom Marinkovićemuz saradnji sa drugim suvlasnikom Top farama, Markom Dragićem, u posljednje tri godine oštetio svinjogojsku farmu u Novoj Topoli za 2,3 milona maraka.

Prema riječima Jansena da visina otuđenog iznosa odgovara visini kredita, koje je bivše rukovodstvo “Top farama” podiglo kod Nove Banke, što je potvrdio i finansijski vještak osnovnog suda u Gradiška.

-Bivše rukovodstvo je pokušalo da pokrenu stačajni postupak u svinjogojskoj farmi “Top farm”, na osnovu neizmirenog duga od preko 800 hiljada maraka prema Dragićevoj firmi „Provita“ iz Donje Dubice kod Odžaka, za isporučenu stočnu hranu, što je Okružni privredni sud Banjaluka odbi. Sudskim vještačenjem je dokazano da je stvarni dug za stočnu hranu iznosi oko 200 hiljada maraka – naveo je Jansen.

ZEC_0200a

Predsjednik sindikalne organizacije “Top Farma” Milorad Koljanin rekao je zahvaljujući ekspertima iz Holandije u zadnjih 14 mjeseci farma je digli i popravili nivo proizvodnje za oko 50 odsto, što dokazuje I pozitivan finansijski izvještaj za šest mjeseci.

-Povećane su platem, svim zaposlenim, zaposlili nove radnike, i poboljšan položaj radnika. Znači iz jedne očajne i katastrofalne situacije što smo imali početkom juna proške godine sad imamo jednu firmu gdje su proizvodni rezultati u visi rezultata jednih evropskih firmi. Znači imamo stanje, genetiku, da našu stoku usporedimo sa firmama iz Evropske unije – rekao je Koljanin koji je doda da trenutno na farmi radi 30 radnika.

Farma svinja iz NOve Topole u narednom perodu planira da probije plan isporuke svinja na tržište BiH.

-Farma raspolaže sa oko sedam hiljada svinja. Od planirane isporukesvinja na tržište od 16 hiljada, ove godine ćemo na tržište isporučiti oko 20 hiljada, a na dobrom putu smo da, u narednim godinama, postignemo produktivnost kao u respektabilnim faramama u Evropi, zbog čega ćemo iz Francuske uvesti svinje za reprodukciju – rekao je Jansen.

On je  zatražio od  nadležnih institucija da pokrenu pitanje odgovornosti bivšeg direktora, Stojana Marinkovića za nezakonite radnje, navodeći da je u vrijeme upravljanja faramom dozvolio da oko 2000 svinja ugine od gladi.