Naslovna Info Aktuelno Republika Srpska-FBiH JANSEN: INTERES RUSKIH KOMPANIJA ZA UVOZ SVINJA IZ REPUBLIKE SRPSKE

JANSEN: INTERES RUSKIH KOMPANIJA ZA UVOZ SVINJA IZ REPUBLIKE SRPSKE

GRADIŠKA -Najveća svinjogojska farmA “Top farm” iz Nove Topole i “Kantri pork” iz Pelagićeva pokrenule su proceduru za dobijanje dozvola i sertifikata za izvoz tovljenih svinja na rusko tržište, rekli su predstavnici ove dvije farm danas u Gradišci.

Direktor i suvlasnik “Top farma” Hari Jansen rekao je da su ostvareni kontakti sa nekoliko mesnih industrija u Rusiji koje su zainteresovane da otkupe značajne količine obrađenih polutki tovljenih svinja.

-U ovom poslu namjera je da se sklopi ugovor sa jednom od većih klaonica u Republici Srpskoj sa kojom bi u prvoj godini izvoza plasirali 40.000 tovljenih svinja na rusko tržište vrijednosti 16 miliona KM – rekao je Jansen.

On je naveo da “Top farm” godišnje proizvodi 35.000 tovnih svinja, te da bi izvozom u Rusiju bila otvorena mogućnost da taj broj u narednom periodu bude udvostručen.

Predstavnici ove dvije farme poslali su pismo namjere Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u kome se traži da Ministarstvo podrži ove aktivnosti i da legitimaciju da se ove farme zaista bave proizvodnjom tovljenih svinja.

“Nakon dobijenog odgovora iz Ministarstva predstavnici ruskog ministarstva poljoprivrede trebalo bi da dođu i izvrše kontrolu farmi i mesne industrije koja bi vršila isporuku svinjskih polutki, da bi mogli odobriti izvozni broj za plasman na rusko tržište.

Takođe, biće zatražene potrebne dozvole od Ministarstva ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH”, naveo je jedan od osnivača svinjogojske farme “Kantri pork” Nebojša Čipčija.

On kaže da će ove farme, ukoliko se sklopi izvozni aranžman sa ruskim kupcima, kompletnu proizvodnju plasirati samo u izvoz.

-Kasnije bi mogućnost izvoza u Rusiju bila otvorena i drugim domaćim farmama, čime bi bio riješen problem plasmana svinjskog mesa, a očekuje se da nakon izvjesnog perioda i cijena tovljenika sa sadašnjih 2,5 KM poraste i do 50 odsto – naglasio je Čipčija.

On je dodao da će se izvozu u Rusiju moći priključiti sve registrovane farme koje proizvode svinje traženog kvaliteta i sorte.

-Tu robu pratili bi i sertifikati o porijeklu, čime bi bila otklonjena mogućnost da se uvezena svinjetina reeksportuje i time dođe do zabrane izvoza svinjetine na rusko tržište – kaže Čipčija.

SRNA