Naslovna Info Gradiška Jalove pritužbe poljoprivrednika iz Gradiške: Poštenje ih udarilo po džepu

Jalove pritužbe poljoprivrednika iz Gradiške: Poštenje ih udarilo po džepu

GRADIŠKA – Veći broj poljoprivrednika iz okoline Gradiške uzaludno pokušava da se nagodi sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS te JP „Robne rezerve RS“.

Oni su uredno otplatili veštačko đubrivo koje je Vlada RS otpisla tokom 2014. godine, dve godine nakon preuzimanja a u vreme velikih poplava. Procenjeno je da su poljoprivrednici u toj godini pretrpeli veliku štetu i da je otpisivanje dugova direktna pomoć.
-Pomoć jeste za one koji nisu na vreme uplatili svoje obaveze stvorene još 2012. godine. Poljoprivrednici koji su pre otpisa bili obavezni da plate rate za đubrivo su nagrađeni ovom odlukom a pošteni kažnjeni – uvereni sa sagovornici „Euroblica“ iz Lužana kod Gradiške. Njih je to podstaklo da od JP „Robne rezerve RS“ zatraže regulisanje odnosa.

gradiska01 bozo kusic pokazuje brojne dopise vlastima rs na koje nema odgovora-Mnogo puta smo se usmeno i pismeno obraćali JP „Robne rezerve RS“, resornom ministarstvu, tražili pomoć udruženja poljoprivrednika ali ništa nije pomoglo – kazao je našoj redakciji Božo Kusić oštećen za 900 KM. Njegov komšija Slobodan Cvijić uplatio je 1.100 KM na račun JP „Robne rezerve RS“ za preuzeto đubrivo, takođe pre odluke Vlade RS o otpisu potraživanja po ovom osnovu.
-Odluka se odnosi na sve koji su preuzeli đubrivo a ne samo one koji nisu na vreme podmirili obaveze. Ovako, ispostavilo se da ne vredi biti pošten jer to udara po džepu – revoltiran je Slobodan Cvijić navodeći da je on otplatio 1.100 KM. Kusić, Cvijić i ostali naši sagornici iz gradiškog kraja koji dele njihovu sudbinu kažu da ne insistiraju na vraćanju novca nego da račune poravnaju sporazumno. Pod time podrazumevaju đubrivo, pogonsko gorivo, hemijska sredstva, seme ili drugu robu neophodnu u skorašnjoj proletnoj setvi.
-Ukoliko naši apeli ne budu uvaženi, kod oštećenih poljoprivrednika će resorne institucije RS izgubiti svaki vid poverenja. Posebno nas vređa što nema odgovora na naše dopise te smo zbog toga prinuđeni da se obratimo javnosti – kazali su nam Božo Kusić i Slobodan Cvijić. Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS kaže da više od 100 poljoprivrednika potražuje novca uplaćen za đubrivo koje je kasnije otpisano.
-Reč je o manjim seoskim gazdinstvima i dobrim domaćinima koji su svoje obaveze otplatili na vreme a veliki proizvođači su to izbegli pa nagrađeni. Zahtevamo od Vlade RS da to podmiri zajedno sa ostalim obavezama prema našim poljoprivrednicima – kazao je Usorac „EuroBlicu“. On je takođe rekao da će u protivnom poljoprivrednici, svako ispred svoje kuće traktorima blokirati puteve u vreme proletne setve ukoliko se situacija drastično ne promeni u njihovu korist.

Pismo predsedniku RS
O svojim nedaćama pred proletnu setvu poljoprivrednici će uputiti opširno pismo predsedniku RS Miloradu Dodiku zahtevajući od njega konkretne aktivnosti, rekao je Vladimir Usorac.

Dogovor čeka realizaciju
U JP „Robne rezerve RS“ kazali su “EuroBlicu” da je resorno ministarstvo donelo odluku o podmirenju obaveza prema poljoprivrednicima koji su otplatili otpisano đubrivo te da će uskoro pronaći kompromisno rešenje.

Milan Pilipović EuroBlic