Naslovna Info IZLOŽBA OLDTAJMERA U GRADIŠCI

IZLOŽBA OLDTAJMERA U GRADIŠCI

GRADIŠKA – Zavičajni muzej Gradiška je u sklopu manifestacije „Noć muzeja“ organizovao izložbu oldtajmera. Stari automobili su nakon defilea gradskim ulicama bili izloženi na platou ispred Kulturnog centra. „Većinom su automobili iz Gradiške, ali ima i nekoliko vlasnika automobila iz Banjaluke. Prvi put organizujemo ovakvu manifestaciju i nadam se da će postati tradicija“,rekao je Dragan Matavulj direktor Zavičajnog muzeja Gradiška. Najvažniji uslov da bi se neko vozilo smatralo oldtajmerom je da je starije od trideset godina. Vlado Čutura iz Rovina je svog 38 godina starog ševroleta kupio prije pet godina.

„Vozilo je ispravno, registrujem ga svake godine i vozim. Troškovi održavanja su veliki, ali automobil nije na prodaju“, ističe Čutura.

Zoran Pavlović je na izložbu stigao iz Banjaluke.

„U oldtajmere sam se zaljubio prije pet godina kad sam sam restaurirao svoju prvu folksvagen bubu. Ovo je moja druga buba koju sam kupio od prijatelja. Automobil je proizveden 1953. godine, ali nije najstarija buba u BiH. U Sarajevu ima jedna starija, ali moja je ljepša. Kompletno je restaurirana i cijena na njemačkom tržištu se kreće oko 15 000 evra“, kaže Pavlović.

Rajko Erceg iz Gradiške od 1970. godine u svom vlasništvu ima mercedes 250 SL pagodu koju je kupio kada je bila stara tri godine.

„U ovih 45 godina koliko je kod mene mnogi su se interesovali za ovog automobila, ali sam svima rekao da nije na prodaju. Najviše su me zvali iz inostranstva jer se to tamo više cijeni, ali su u posljednje vrijeme i na našim prostorima oldtajemeri sve traženiji“, kaže Erceg i dodaje: „Automobil je specifičan po tome što je urađen od aluminijuma. Ne kvari se i ne troši mnogo jer ga rijetko vozim, najčešće kada me prijatelji pozovu na izložbu kao što je ova“.

Zavičajni muzej Gradiška je prvi put organizovao manifestaciju Noć muzeja u okviru koje je, pored Izložbe oldtajmera održano nekoliko događaja: Škola crtanja za mlade slikare, izložba Reprodukcije Alana Forda i arheološka izložba Srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja.
IZVOR: INFO PLUS KABLOVSKI KANAL