Naslovna Specijal Ljepota i zdravlje Istraživanja: Koje greške pravimo odmah nakon jutarnjeg buđenja

Istraživanja: Koje greške pravimo odmah nakon jutarnjeg buđenja

Nakon jutarnjeg buđenja mnogi vole odmah popiti kafu ili pak odraditi nekoliko brzinskih vježbi, ali koliko je to ispravno pročitajte u nastavku.

Doktorica Miriam Stoppard otkrila je šta ne treba raditi odmah nakon buđenja, a Mirror prenosi kako ne biste trebali vježbati jer je vaše tijelo dehidrirano te se vaše tkivo neće pravilno istezati. Mišići su ukočeni, a intervertebralni diskovi nisu dovoljno opušteni pa, ako niste oprezni, mogli biste se povrijediti.

Iako sok od narandže zvuči kao odličan način razbuđivanja, konzumacija soka čini više štete nego koristi. Naime, tako preopterećujete vaš metabolizam i podižete nivo šećera u krvi. To je zato što metabolizam, koji koriguje inzulin, još nije u potpunosti funkcionalan. Takođe biste trebali razmisliti o ispijanju kafe odmah nakon buđenja. Utvrdilo se da šoljica kafe na prazan želudac zapravo smanjuje sposobnost metabolizma za kontrolu šećera u krvi, ali i daje osjećaj sitosti zbog kojeg ne unosimo dovoljno nutritivne hrane za doručak. Istraživači sa Univerziteta Bath vjeruju da bi ove nove informacije o kafi mogle imati dugotrajne zdravstvene implikacije.

U svom istraživanju otkrili su da kafa, konzumirana prije doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi za oko 50 posto. Stoga je važno uvijek nešto pojesti prije nego što konzumirate kafu. Stoppard preporučuje da to bude maleni, ali nutritivni doručak, poput zobenih pahuljica, zobene kaše, jogurta ili tosta s avokadom.

Izvor: Večernji.hr

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.