Naslovna Info Gradiška Istorijski čas kod spomenika “Ranjena ptica” (VIDEO)

Istorijski čas kod spomenika “Ranjena ptica” (VIDEO)

GRADIŠKA – Kod spomenika Ranjena ptica” u Gornjim Podgradcima danas je održan istorijski čas i susret članova gradiškog SUBNOR-a i Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske.

Susretu, koji je organizovan povodom 80 godina od početka ofanzive na Kozari i u znak sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, posebno djecu Kozare i Potkozarja, prisustvovalo je oko 40 članova Vijeća srpske nacionalne manjine iz Rijeke.

Predsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, Dobrila Kukolj istakla je da Gradiška jedina u Republici Srpkoj ima spomenik posvećen stradaloj djeci Drugog svjetskog rata, zbog čega je i mjesto koje redovno posjećuje. “Bitno je da mladi dolaze ovdje jer je kultura sjećanja nešto što moramo njegovati i prenositi na buduće generacije. Trebamo misliti da ako nam se ponovi zlo da mu idemu u susret, spriječimo ga i ne čekamo. Ne smijemo da zaboravimo ratove u kojima smo pretrpjeli zlo, da se ne ponovi ni nama niti bilo kome drugome”, naglasila je Kukoljeva.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj rekao je da borba za istinu mora biti konstantna, posebno u ovim neizvjesnim vremenima kada se iskrivljuju istorijske činjenice i ne poštuju nikakva pravila.

“Treba sačuvati istinu o onome šta se dešavalo na ovom prostoru, a buduće generacije da ne dozvole da neko ponovo pokuša da ovlada ovim narodom nekom svojom novom logikom i drugom iskrivljenom istinom“, poručio je Kragulj.

U programu istorijskog časa kod spomenika “Ranjena ptica” učestvovao je hor Osnovne škole “Mladen Stojanović” iz Gornjih Podgradaca, književnih Nebojša Ivaštanin i istoričar Bojan Vujčić.

Gradiška je u Drugom svejtskom ratu izgubili oko 16.500 stanovnika, među kojima 5.415 djece do 14 godina.

Spomenik “Ranjena ptica” u Gornjim Podgradcima simbol je stradanja djece Kozare i Potkozarja.

Izgrađen je 1983. godine na inicijativu hrvatskog novinara i književnika Marina Zurla, djelo je slovenačkog skulptora Tone Svetine i tada je bio stjecište brojnik književnika, umjetnika i novinara koji su njegovali antifašističku ideju.

Izvor: RTVG