Naslovna Info ISHITRENA ODLUKA RUKOVODSTVA SINDIKATA UPRAVE

ISHITRENA ODLUKA RUKOVODSTVA SINDIKATA UPRAVE

GRADIŠKA – Savez sindikata Republike Srpske ocijenio je ishitrenom i lošom odluku rukovodstva Sindikata uprave o napuštanju Saveza i istakao da će najveću štetu takvog poteza snositi radnici zaposleni u upravi.

-Odluka je loša za njih same, a najveći rizik i štetu snosiće radnici zaposleni u upravi jer se narušavaju osnovni principi sindikalizma – radnička masovnost i solidarnost, zbog čega dolazi do usitnjavanja sindikalnih organizacija i umanjenja njihove moći – saopšteno je iz Saveza sindikata.

U saopštenju je navedeno da to što su pojedinci iz Sindikata uprave Srpske napustili taj savez, ne može da ugrozi djelovanje ove većinske i reprezentativne organizacije radnika na republičkom nivou.

Iz Saveza ističu da će narednih dana biti utvrđeno koliko je članova Sindikata uprave zaista zainteresovano da napusti ovaj savez.

-Simptomatično je da je odluka rukovodstva Sindikata uprave o napuštanju donesena bez konsultacija i rasprava sa sindikalnim članstvom i organizacijama u okviru ove grane. Skupština sindikata uprave je održana pod velom tajnosti i sa zabranom prisustva javnosti, medija i onih u čije ime je pomenuta odluka donijeta”, piše u saopštenju.

Iz ove organizacije poručuju da “sindikati koji se ponašaju avanturistički brzo nestaju sa sindikalne scene, a radnici koji slijede takav put ostaju nezaštićeni, neorganizovani i prepušteni sebi”.

-Pozivamo sve članove sindikata na jedinstvo i solidarnost jer je moć sindikata u njihovim rukama – poručili su iz Saveza sindikata.

Skupština Sindikata uprave Republike Srpske odlučila je 24. februara na vanrednoj sjednici da istupi iz kolektivnog članstva Saveza sindikata Srpske.