Naslovna Info INCIDENT U JASENOVCU: Privedeni pa protjerani Banjolučani koji su ograđivali manastir sv....

INCIDENT U JASENOVCU: Privedeni pa protjerani Banjolučani koji su ograđivali manastir sv. Jovana, vladika ogorčen: “O ovome već bruji europska javnost”

Predstavnici Slavonske eparhije SPC-a inzistiraju da radnici nisu kriminalci

Pripadnici hrvatske policije zatekli su u srijedu oko 11.40 sati dvojicu državljana BiH, stanovnika Banja Luke, starih 38 i 25 godina kako postavljaju ogradu oko manastira Sv. Jovana u Jasenovcu.

Kako doznajemo od Ive Hranitelj, policijske službenice za odnose s javnošću PU sisačko-moslavačke, utvrđeno je da su ova dvojica muškaraca obavljali poslove postavljanja ograde bez odgovarajućih dozvola, odnosno radili su ilegalno, na crno. Sudac za prekršaje svakom je izrekao novčanu kaznu i dobili su zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku na rok od tri mjeseca.

Đorđe Teodorović, sekretar Slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, kaže kako naprosto nije točno da su kažnjeni i protjerani muškarci u Jasenovcu radili na crno.

– Oni su kao vjernici došli pomoći u uređenju manastira, nisu ni tražili niti bi dobili naknadu za to. Ne znam zašto je došla policija, netko je vjerojatno prijavio da se radi oko manastira, došla je policija i legitimirala nazočne. Vidjeli su da su ova dvojica strani državljani, no policija ih nije uhitila, nego ih je pravoslavni svećenik odvezao do policijske postaje u Novskoj, ističe Teodorović. Dodaje kako ga iznenađuje visina kazne od 7.000 kuna svakom i progon iz Hrvatske na tri mjeseca.

Vladika slavonski Jovan Ćulibrk ističe da je jako tužan što se dogodio ovaj incident, ali da ne može vjerovati da je to politička odluka i namjera državnih vlasti da se ovako grubo ide na vjernike i volontere pravoslavne crkve.

– O tome ću incidentu izvijestiti nadležna državna tijela Republike Hrvatske jer ti ljudi nisu kriminalci, nego vjernici koji su došli pomoći uređenje manastira, koji su dolazili za mnom gdje god sam služio. O tome incidentu već bruji europska javnost, a anglikanski biskup Londona već mi je rekao da je to sramota i skandal, rekao je episkop Jovan Ćulibrk.

Jutarnji.hr