Naslovna Info Društvo “Horeka” traži kompletno otvaranje od 1. aprila

“Horeka” traži kompletno otvaranje od 1. aprila

BANJALUKA – Udruženje “Horeka” uputilo je Vladi RS, a uoči sastanka koji je planiran u petak, više zahtjeva, među kojima su da im se što prije omogući otvaranje, odnosno da se bašte kafića otvore već u ponedjeljak, a kompletno otvaranje traže od 1. aprila.

Od Republilčkog štaba traže da ne ograničava radno vrijeme, te da se određivanje dužine radnog vremena prepusti štabovima jedinica lokalne saamouprave.

Što se tiče broja ljudi unutar objekta, oni smatraju da to treba da bude na osnovu kvadrature prostora.

U pismu upućenom Vladi RS se zahtjeva da se isplate kompletni porezi i doprinosi za mart 2021. godine, bez obzira na njihovu visinu, i 50 odsto plate minimalca ili manje, ukoliko je radnik prijavljen na manju satnicu radnog vremena, uključujući i radnike u ugostiteljstvu u smještajnim jedinicama.

Ukoliko važeće mjere budu produžene nakon 31. marta, zaposleni u ugostiteljstvu traže isplatu minimalne plate sa pripadajućim porezima i doprinosima kao i tekuće troškove za mjesec april, bez obzira na broj dana koji bude uključivao zabranu rada. Uz to, traže da se porezi i doprinosi od 1. aprila 2021. godine obračunavaju na iznos minimalne plate, za plate do iznosa od 1.000 KM, a za plate preko toga iznosa da se porezi i doprinosi obračunavaju po važećim stopama.

Jedan od zahtjeva je i donošenje uredbe-odluke koja je već u pripremi, o oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa na još tri mjeseca za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za oktobar, novembar i decembar 2020. godine.

“Horeka” traži i odgodu plaćanja računa za struju i vodu za mjesece februar i mart 2021. godinu, na 90 dana bez zateznih kamata kao i mogućnost reprograma poreskih obaveza iz 2020. i 2021. godine uz otpis kamata na kašnjenje na period od 24 mjeseca.

Ugostitelji traže da Vlada Republike Srpske omogući preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, namjenske kredite za solventnost privrednih subjekata u ugostiteljskom sektoru, u iznosu do 25.000 KM, uz najnižu moguću kamatu.

U obrazloženju zahtjeva, udruženje “Horeka” navodi da sa epidemiološkog stanovišta ništa se ne mijenja ukoliko gosti borave u objektu do 22 časa ili nekoliko sati duže tražena su prva dva zahtjeva.

“Kada je u pitanju broj gostiju po kvadratu prostora ugostiteljskog objekta ovime bi bili spašeni veliki ugostitelji, čiji su kapaciteti dovoljni da prime i do nekoliko stotina gostiju, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, razmak između stolova, broj gostiju za jednim stolom. Zahtjev broj 4, odnosno plaćanje poreza i doprinosa, je najkonkretnija pomoć ugostiteljima, čime bi se očuvala radna mjesta, uzimajući u obzir zabranjen rad i nepostojanje prihoda”, navode iz Udruženja “Horeka”.

Dodaju da su svi ostali zahtjevi koncipirani da bi se očuvala radna mjesta zaposlenih u ugostiteljstvu, te omogućio nastavak poslovanja i nakon pandemije virusa korona, koji će, kako kažu, takođe biti izazovan za sve ugostitelje.

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.