Naslovna Info Gradiška Herojstvo koje ne zaboravljaju u njegovom rodnom kraju: Obilježeno 107 godina od...

Herojstvo koje ne zaboravljaju u njegovom rodnom kraju: Obilježeno 107 godina od pogubljenja Veljka Čubrilovića (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Zavičajni muzej Gradiška organizovao je sinoć predavanje o srpskom učitelju Veljku Čubriloviću, učesniku Sarajevskog atentata na austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, pogubljenog u Sarajevu 3. februara 1915. godine, zajedno Miškom Jovanovićem i Danilom Ilićem.

-Ovo predavanje je mali prilog kulturi sjećanja na izuzetnu porodicu Čubrilović, koja je ucrtala neizbrisiv trag u istoriji Gradiške, Evrope i svijeta. Ovaj grad se, u velikoj mjeri odužio svome heroju trgom sa njegovim imenom i Veljkovom statuom, filmom „Učitelj u lancima“. Mlade generacije uvijek treba podsjećati na žrtvu porodice Čubrilović koja je sirotinjski živjela, dala veliki dorpinos istoriji, kulturi i a nauci ali su svi sirotinjski umrli, ne pokušavajući da svoju žrtvu i svoje rodoljublje napalte od svog naroda – kazao je za Srpskainfo profesor Milošević.

On je kazao da je Veljko sa svojom ili nešto mlađom genracijom mladobosanaca dijelio svoje ideale, nacionalne stavove i uvjerenja.

-Veljko se tih stavova nije odrekao ni poslednje dana života, kada je u rano jutro, 3. februara obješen u Sarajevu. U tom je i veličina izuzetne, pravdoljubive generacije koja nije štedila sebe da bi narodu, tada pokorenom i okupiranom, bilo bolje – rekao je Bojan Vujčić.

U Gradiški, poslednjih godina, naglasila je Dragana Ilić, zamjenica načelnika Gradiške, lokalna vlast zajedno sa ustanovama kulture nastoji sačuvati sjećanje na Veljka Čubrilovića. Ovom prilikom takođe je rečeno da važnu ulogu u toj misiji imaju Lopare i Priboj, ispod planine Majevice, gdje je Veljko radio, politički djelovao, organizovao sokolske sletove i gdje je uhapšen.

Škola u Priboju nosi ime Veljka Čubrilovića a Opština Lopare obnavlja školu u kojoj je on radio.

Iz ove sredine inicirali su zajedničku aktivnost, zalažući se da po jednu učionicu Veljkove škole obnove Gradiška, u kojoj je Veljko rođen i Lopare i Priboj, gdje je ostavio neizbrisiv trag istorije i rodoljublja.

Iz Priboja, gdje je rođena njegova kćerka Nada, odveden je u sarajevski zatvor, na suđenje a potom pogubljen. Inače, Veljko Čubrilović je rođen 6. juna 1886. godine, u Gradiški.

Opširnije u prilogu:

Foto galerija: