Naslovna Info GRADIŠKI SCENARIO: NEUSPJELA PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI U SRPCU

GRADIŠKI SCENARIO: NEUSPJELA PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI U SRPCU

Pokušaj da se danas u zgradi opštine Srbac izvrši primopredaja dužnosti između novoizabranih i opozvanih opštinskih funkcionera nije uspio, a konačnu riječ daće nadležni sud.

Na inicijativu nove skupštinske većine u opštinskom parlamentu u Srpcu, koju čini 12 odbornika SNSD-a i jedan odbornik DNS-a, danas je trebalo da bude izvršena primopredaja dužnosti između opozvanog predsjednika Skupštine opštine /SO/ Zorana Đukića i novoizabranog Gorana Gavranovića i opozvanog sekretara opštine Dragice Vranić i novoizabrane Slađane Škrbić.

Do tog čina nije došlo, a aktuelni predsjednik Zoran Đukić rekao je da
ostaje pri stavu da dvije posljednje sjednice SO Srbac “nisu održane u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu”.

“Tako su i akta koja su donesena za nas nelegalna i nelegitimna”, naveo je Đukić i dodao da od primopredaje nema ništa i da suprotna strana može svoja prava tražiti putem nadležnog suda.

Novoizabrani predsjednik SO Srbac Goran Gavranović naglašava da je najbitnije u svemu da SNSD i DNS imaju skupštinsku većinu, kojoj se povremeno priključuju i dva odbornika SDS-a, što je 15 od ukupno 25 odbornika.

“Naša akta zaista nisu ovjerena pečatom, jer nam to ne dozvoljava opozvana vlast. Mislili smo da ćemo danas u demokratskom dogovoru riješiti blokadu zakonitog funkcionisanja opštinskog parlamenta, ali to očito nije moguće, pa ćemo biti prinuđeni da pravdu ostvarimo putem suda, a da protiv odgovornih lica podnesemo krivične prijave”, rekao je Gavranović.

Činu zakazane primopredaje prisustvovali su predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Darko Vučenović, Ognjen Obradović i Duško Milojević, koji su sagledali situaciju u ovoj lokalnoj zajednici.

Kao pravni zastupnik aktuelne vlasti prisustvovao je advokat Darko Kremenović iz Gradiške.

“Nije mi jasno koga je danas zastupao advokat Darko Kremenović, skupštinsku manjinu od 10 odbornika ili cijelu skupštinu, što bi bilo normalno. Druga nejasnoća je zbog čega je predsjednik Đukić tražio advokata, ako se zna da je za taj posao plaćen dosadašnji sekretar SO Srbac Dragica Vranić, diplomirani pravnik”, rekao je predsjednik Komisije za primopredaju Krsto Čavor.

Čavor, koji je ujedno i predsjednik Kluba odbornika SNSD-a, dodao je da je u Srpcu očito došlo do pravnog nasilja manjine nad većinom.

Slične konstatacije Čavor je iznio i na konferenciji za novinare OO SNSD Srbac na kojoj su o nezakonitom funkcionisanju zakonodavne vlasti u Srpcu svoje mišljenje iznijeli predsjednici opštinskih odbora SNSD-a Mlađan Dragosavljević i SDS-a Ljubo Rakić i novoizabrani predsjednik SO Srbac Goran Gavranović i potpredsjednik Teodor Stojković.

Izvor: Srna, RTRS