Naslovna Info Gradiška GRADIŠKA U ŠOKU Prase sa glavom slona uplašilo meštane

GRADIŠKA U ŠOKU Prase sa glavom slona uplašilo meštane

U domaćinstvu Stevana Babića iz Laminaca, kod Gradiške, krmača je oprasila prase sa glavom slona, koje je uginulo nakon nekoliko sati.

Vest o ovom slučaju brzo se pronela Lijevče poljem, mnogi su došli da vide o čemu se radi jer nisu poverovali u Stevanovu priču.

– Ovo živinče koje više liči na slona nego na prase živelo je nekoliko sati, hodalo, borilo se za hranu, ali je uginulo. Pokušavao sam mu pomoći, međutim, nije uspelo jer mu je smetala surla – objašnjava Stevan prizor u svome svinjcu, gde je svinja nakon veštačke oplodnje oprasila još 17 prasadi.

Stevan Babić

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaStevan Babić

Desetoro je preživeo, a ostali zajedno sa ovim koje podseća na slona, su uginuli.

– Izgled ovog praseta koje su moji ukućani nazvali slončetom me uplašio i začudio. Zato sam pozvao komšije da vide jer mi niko nije verovao, govorili su mi da lažem, izmišljam i fantaziram. Zato sam ga proneo kroz selo da svi vide i lično se u to uvere  – priča Stevan, koji je u Lijvče polje doselio iz Okučana u Hrvatkoj, gde je uzgajao stotine svinja.

Kaže da u njegovim krdima nikada nije bilo mutacija kao što je ova a uzroke pripisuje upotrebi hemije u poljoprivredi, osiromašenom uranijumu korištenom tokom rata i klimatskim promenama. Stručnjaci za ovaj i slične slučajeve imaju odgovor.

Momir Cvjetković, inženjer stočararstva koji je prvi došao na Stevanom poziv, smatra da se priroda poigrala sa ovim prasetom koje je nakon uginuća smešteno u zamrzivač, zbog stručnih nalaza.

 Momir Cvjetković

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaMomir Cvjetković

– Ovde se radi o genetskim mutacijama gde je došlo je do poremećaja nukleotida u DNK. To je indukovana mutacija nastala usled nesavršenog kopiranja genetskog koda – pojasnio je Cvjetković našoj redakciji, rekavši da je ovo jedinstven primer u BiH, a pogotovo u Lijevče polju.

Zato će prase sa glavom koja uveliko podseća na slona biti prosleđeno u Veterinarski zavod “Vaso Butozan” u Banjaluci, kako bi se u potpunosti odgonetnulo o čemu se radi i šta je uzrok ovom poremećaju.

Prase sa dve glave

Doktor veterinarskih nauka Željko Sladojević, direktor Veterinarskog zavoda „Vaso Butozan“ u Banjaluci, kazao je za „EuroBlic“ da će prase biti patološki obrađeno, a potom saopšteni podaci o nalazima.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

– Imamo još jedan primer iz sela Rogolji u Lijevče polju kojeg takođe proučavamo, a to je prase sa dve glave. Ova dva slučaja su retkost i za nas su veoma interesantni – kazao je Sladojević.

BLIC