Naslovna Info Gradiška Gradiška – Prekogranični projekti nude dosta mogućnosti nezaposlenim i mladim poslovnim ljudima...

Gradiška – Prekogranični projekti nude dosta mogućnosti nezaposlenim i mladim poslovnim ljudima (VIDEO)

GRADIŠKA – U Gradišci ovoga trenutka 2.100 nezaposlenih osoba aktivno traži posao, a broj zaposlenih premašio je 11 hiljada. Ovo se smatra velikim uspjehom jer je po prvi put premašen broj zaposlenih iz 1990. godine. Ipak, u gradu na Savi ne sjede skrštenih ruku. Stručnjaci su došli do spoznaje da se pojavio problem strukturne nezaposlenosti, odnosno neusklađenosti  između ponude i potražnje radne snage.

Odgovor je pripremljen u Odjeljenju za razvoj i međunarodne projekte. Bojana Bjelovuk, član Projektnog tima gradske uprave grada Gradiška, najavila je jedan veoma zanimljiv projekat, koji će naići na veliko odobravanje kod mladih nezaposlenih osoba.

„U sklopu prekograničnog projekta ‘INova net’ krajem godine ćemo organizovati edukacije za 24 mehatroničara i 24 CNC operatera. Obuka će biti potpuno besplatna i sprovodiće se u Tehničkoj školi u Gradišci. Svim polaznicima, koji završe obuku, njihovo dodatno osposobljavanje će biti verifikovano u radničkoj knjižici. Na taj način oni će biti konkurentni na tržištu rada“, rekla je Bjelovukova.

I Nemanja Davidović, projektni koordinator, radi na na sličnom zadatku, osposobljavanju mladih preduzetnika.

„Moj zadatak je da u okviru projekta koji je usmjeren na jačanje digitalne ekonomije, doprinesem razvoju ljudskih potencijala i infrastrukture, kako bi se riješio problem lošeg preduzetničkog okruženja. Zato smo ovdje na sajmu da srednjškolce, buduće poslovne ljude upoznamo sa  projektima i šansama koje im se nude“, rekao je Davidović.

Koliko se ozbiljno radi na ovim projektima govore činjenice da su u toku završni radovi na rekonstrukciji , opremanju i uspostavljanju DIH-a (digitalnog inovativnog haba) u Gradišci, opremanju specijalizovanih kabineta za mehatoroniku i CNC operaterstvo u Tehničkoj školi,  te opremanje regionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje u selu Kozara.

Autor: Boško Grgić