Naslovna Info Gradiška: Održani “Dani polja strnih žita 2016”

Gradiška: Održani “Dani polja strnih žita 2016”

U Dušanovu kod Gradiške danas je održana tradicionalna manifestacija “Dani polja strnih žita 2016”, koju je organizovao Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je da je na oglednoj površini u Dušanovu, na oko dva hektara, zasijano 47 različitih sorti pšenice, ječma, zobi i tritikale iz osam selekcijskih kuća, od kojih je 11 novih sorti koje se prvi put pojavljuju na području Republike Srpske i BiH.

Pašalić je naveo da se, osim u Dušanovu, ogledna polja sa zasijanim strnim žitima nalaze i u Bijeljini, Prnjavoru i Prijedoru.

“U Republici Srpskoj je zasijano i osam oglednih površina pod kukuruzom i dvije pod sojom. Svake godine povećava se broj oglednih površina i zasijanih sorti strnih žita, kukuruza, soje i voća, a ove godine ogledne parcele prostiru se na oko 30 hektara”, naveo je Pašalić.

Šef Zavoda za strna žita Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Dragan Mandić rekao je da je trenutno stanje zasijanih strnih žita u Lijevču polju, Posavini i Semberiji veoma dobro i da su strna žita, posebo pšenica, trenutno u fazi voštane zrelosti.

Mandić je naveo da je ove godine u Srpskoj zasijano oko 60.000 hektara pod strnim žitima, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu, i ocijenio da ratari konačno imaju jednu godinu koja obećava prosječne prinose – više od četiri tone po hektaru.

“Ukoliko i dalje budu povoljni vremenski uslovi, mogu se očekivati jako dobri prinosi. Ove godine napokon se poklopilo više pozitivnih faktora. Bila je povoljna klima, a vjeruje se da su sami poljoprivredni proizvođači u tehnologiju proizvodnje uključili značajnije količine đubriva i zaštite od biljnih bolesti”, naglasio je Mandić.

Šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška Milutin Misimović naveo je da je na području Gradiške pšenicom zasijano oko 5.000 hektara i oko 3.000 hektara ostalim strnim žitima.

SRNA