Naslovna Info Gradiška Gradiška: Nova primopredaja u ponedjeljak

Gradiška: Nova primopredaja u ponedjeljak

Gradiška – Odbornici Skupštine opštine Gradiška zatražili su u zaključku, usvojenom u petak na vanrednoj sjednici, da u slučaju da primopredaja dužnosti između starog i novog predsjednika Skupštine, zakazana za ponedjeljak, ne bude obavljena na demokratski način, asistira policija kako bi novi šef parlamenta preuzeo dužnost, pečat i dokumentaciju, piše “Glas Srpske”.

Vanrednoj sjednici predsjedavao je novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Uroš Grahovac, a prisustvovalo joj je 17 odbornika većine sačinjene od SNSD-a, DNS-a, četiri samostalna odbornika i odbornika NS “Radom za boljitak”.

Smijenjeni predsjednik Radislav Dončić odlučio je da zadrži funkciju i uredno je sjedio u kancelariji i radio uobičajene skupštinske poslove, te je najavio da će tražiti arbitražu od nadležnog suda jer smatra da je njegova smjena nelegitimna.

Grahovac je nakon vanredne sjednice rekao da je Skupština formirala tročlanu komisiju za primopredaju dužnosti.

– Pokušaćemo da definitivno u ponedjeljak obavimo primopredaju, jer je situacija, što se tiče ove strane, jasna. Ipak, poznajući drugu stranu, mislim da ne misle da izvrše primopredaju na fin i civilizovan način – istakao je Grahovac. Naglasio je da se više ne može tolerisati to da Skupština opštine bude praktično u blokadi, da ne može raditi i funkcionisati.

– Odluka načelnika opštine Zorana Latinovića o suspendovanju akata donesenih na četvrtoj vanrednoj sjednici Skupštine je konfuzna i ignorantska. Skupština opštine ne može biti u blokadi, jer u prvom kvartalu po programu rada mora razmatrati izvještaje o radu načelnika opštine, budžet i drugo – kaže Grahovac.

Istakao je da je, uprkos ranijim najavama da nova skupštinska većina neće tražiti opoziv načelnika, stvorena atmosfera nemogućnosti saradnje, čime je opoziv Latinovića u daljem postupku preuzimanja vlasti postao neizbježan.

Dončić je istakao da je poslao pismo ministru uprave i lokalne samouprave RS Lejli Rešić i upozorio da kakva god bude odluka resornog ministarstva, fotelju neće napustiti bez sudskog naloga, odnosno presude. Istakao je da se sve do tog trenutka smatra predsjednikom Skupštine.

Nisu došli na sjednicu

Vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška nije prisustvovalo 14 odbornika, i to pet iz SDS-a, tri iz stranke Napredna Srpska, po dva iz PDP-a i SP-a i po jedan odbornik Narodne stranke “Radom za boljitak” i iz reda nacionalnih manjina.