Naslovna Info Gradiška GRADE TRGOVE, UREĐUJU PARKOVE: Veliko jesenje spremanje u Gradiški

GRADE TRGOVE, UREĐUJU PARKOVE: Veliko jesenje spremanje u Gradiški

GRADIŠKA – Da bi što spremnije dočekali jesen, period u kojem se po tradiciji u Gradiški održavaju mnogi programi, nekoliko javnih preduzeća je u saradnji s gradskom upravom organizovalo više akcija na uređenju životne sredine.

Utoku je izgradnja parka s fontanom u naselju Senjak, u završnici je izgradnja trga posvećenog Veljku Čubriloviću, a sredinom septembra, u parku pored Save, biće otkrivena spomen-česma posvećena Diani Budisavljević. Ova heroina je u Drugom svjetskom ratu iz ustaških logora spasla mnoge male Kozarčane.

– Dijanina akcija bila je jedna od najtežih i po broju spasenih, najobimniji humanitarni podvig u Drugom svjetskom ratu – rekao je istoričar iz Gradiške Bojan Vujčić, kustos u “Zavičajnom muzeju”.

Sjećanjem na herojski čin Diane Budisavljević, kazao je on, borimo se protiv revizije istorije, jer je sve više pokušaja da se smanji broj žrtava, naročito djece.

– Diana je heroj čiju ulogu u vremenu zla ne smijemo zaboraviti – rekao je Vujčić, podsjetivši da je s područja gradiške opštine u logorima NDH umoreno 4.440 djece do 12 godina.

Gradiška će u prvoj polovini septembra ugostiti skulptore iz nekoliko zemalja, koji će na prvom sazivu posvećenom Borislavu Nježiću, mozaičaru porijeklom iz Romanovaca, stvarati skulpture u kamenu.

– Skulpture će biti postavljene na važna mjesta u gradu, što daje novu dimenziju izgledu Gradiške, otvara nove umjetničke vidike – ističu u Zavičajnom muzeju, javnoj ustanovi gdje su incirane mnoge aktivnosti na afirmisanju ove sredine u sferi istorije, umjetnosti te uređenju životne sredine.

Među važnijim poslovima je uređenje parka u blizini znamenitog starog hrasta, u naselju Senjak.

Na tom poslu, osim Zavičajnog muzeja, angažovani su Turistička organizacija Gradiška, Šumsko gazdinstvo i Komunalno preduzeće Vodovod.

Tomislav Kovačević, tehnički direktor Šumskog gazdinstva Gradiška i jedan od inicijatora gradnje parka, naglašava da će to mjesto uskoro postati jedinstveno po izgledu i sadržaju.

– U centralnom dijelu fontane, okružene botaničkom baštom, postavićemo ostatke abonusa, crnog harsta starog nekoliko hiljada godina, izvađenog iz Vrbasa. Inače, ovaj dio Republike Srpske, naročito Lijevče polje, od davnina je poznato po hrastu lužnjaku. Upravo je naselje Senjak prepoznatljivo po takvom hrastu, koji je usamljen, ali jasno svjedoči o davnoj prošlosti i biljnom svijetu – rekao je Kovačević za Srpskainfo.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, najavio je i druge sadržaje, čijom realizacijom će ovaj grad bitno uljepšati izgled.

– Opredijelili smo se za izgradnju nekoliko manjih trgova, koji će imati višestruku ulogu. Grad ćemo učiniti praktičnijim i ljepšim, a trgovi će postati svojevrsne pozornice za istoričare, umjetnike i turističke poslenike. Takođe je izvjesna izgradnja kružnih tokova u gradskoj zoni i okolini, koji će takođe bitno doprinijeti napretku Gradiške – najavio je Adžić.

INICIJATIVA ZA SPOMEN-ČESMU

Ranka Perić Romić, poslanik u NS RS, inicijator je izgradnje česme u znak zahvalnosti Diani Budisavljević.

Ona kaže da je na ovu ideju došla tokom razgovora s prijateljima i roditeljima gradiških mališana, koji se svakodnevno okupljaju u gradskom parku.

Česma će biti otkrivena sredinom septembra, a ova počast ukazana je Milutinu Vučkovcu, koji je tokom rata bio zatočen u logorima NDH.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović