Naslovna Kultura Grad pozorište: Kumovi Dušana Kovačevića na sceni u Gradišci

Grad pozorište: Kumovi Dušana Kovačevića na sceni u Gradišci

Gradiška – Predstava “Kumovi”, po dramskom tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Luke Kecmana, biće premijerno izvedena sredinom novembra u produkciji “Grad pozorišta” iz Gradiške.

Direktor “Grad pozorišta” Admir Mešić podsjetio je da su dramu “Kumovi” besplatno dobili od Kovačevića, što je velika čast, jer je riječ o autoru antologijskih tekstova po kojima su rađeni biseri jugoslovenske i srpske kinematografije.

On je podsjetio da, zahvaljujući predstavi “Generalna proba samoubistva”, koja je odigrana 2013. godine, a koja je rađena po tekstu Dušana Kovačevića, gradiškim glumcima “Grad pozorišta” širom su otvorena vrata beogradskog “Zvezdara teatra”, gdje su nastupili pred mnogobrojnom publikom.

– Kompletna produkcija našeg pozorišta proteklih godina bila je jako uspješna, a jedna od najzahtjevnijih predstava bila je “Generalna proba samoubistva”, koja nas je odvela na scenu beogradskog teatra i scene u regionu – rekao je Mešić.

Dodao je da je ovaj projekat podržala opština Gradiška, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Mešić je istakao da rijetko koje pozorište dramske tekstove dobija na poklon, te je zahvalio Dušanu Kovačeviću što je baš “Grad pozorište” privilegovano, te može da izvodi njegova autorska djela.

– Autorska prava za “Kumove” Kovačević nam je dao na osnovu uspješnog izvođenja “Generalne probe samoubistva”, što je nama posebno dalo motiv i snagu da nastavimo dalje da radimo – istakao je Mešić.

Reditelj predstave “Kumovi” je dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman, a uloge su pripale glumcima Renati Agostini, Velimiru Blaniću, Miljki Brđanin, Drašku Vidoviću i Admiru Mešiću.

Reditelj Kecman, koji po drugi put režira za “Grad pozorište” Gradiška, nakon predstave “Generalna proba samoubistva”, rekao je da se nada uspješnoj saradnji.

– Iskreno se nadam da će nakon premijere, planirane sredinom novembra, predstavu “Kumovi” pogledati pozorišna publika širom Srpske – rekao je Kecman.

On je dodao da na ovaj način želi doprinijeti pozorištu u Gradišci i gradiškim glumcima, koji su, prema njegovim riječima, na ovom projektu angažovani ne samo kao glumci, već i kao producenti.

“Kumovi” su neobična priča o prijateljstvu čovjeka koji je ostao bez posla sa psom iz obližnjeg parka koji, takođe, nema posao.

– Priča počinje obično, kao sve priče koje će kasnije da se iskomplikuju i da dobiju sasvim drugo značenje. Tokom pisanja komada zanimala me je današnja ekonomska i politička situacija u Srbiji, ali ne ispričana na uobičajeni, politikantski način koji ima svoju trajnost i vrednost samo dok ta politička situacija traje – izjavio je ranije o drami pisac Dušan Kovačević.

Priznanja

“Grad pozorište” Gradiška je prethodnih sezona premijerno izvelo i predstave “Luda lova”, “Audijencija”, “Neke djevojke” i “Ne igraj na Engleze”. Glumac ovog teatra Draško Vidović, koji vodi omladinsku sekciju, kaže da je glavni cilj da se što više mladih afirmiše i da vrate publiku u pozorište. On je do sada režirao tri predstave za Omladinski studio “Grad pozorište”, a riječ je o komadima “Pokondirena tikva”, “Naša deca” i “Grozdana na zrnu bibera”. Na festivalu u Laktašima “Našoj deci” pripalo je specijalno priznanje, a “Pokondirena tikva” dobila je isti tretman na smotri u Bugojnu.

Izvor: Glas Srpske