Naslovna Info GRAD I OLUJA OŠTETILI VOĆE: Prepolovljena vrijednost roda

GRAD I OLUJA OŠTETILI VOĆE: Prepolovljena vrijednost roda

GRADIŠKA – Olujni talas, koji je prethodnih dana zahvatio područje Gradiške i Kozarske Dubice, oštetio je jabuku u nekoliko sela, naročito Jablanici i Podgradcima.

Grad je oštetio plodove jabuke uoči berbe, kaže Marinko Šljivar voćar iz Jablanice, prepolovio vrijednost roda, pretvarajući konzumnu u industrijsku jabuku.

–  U posljednji čas, kada je berba u toku, grad nam je nanio veliku štetu. Oštećeni plodovi, umjesto u prvu, sada će biti sortirani u treću, industrijsku klasu, koja je višestruko jeftinija – kaže Šljivar.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kaže da su do sada bili zadovoljni sezonom, izuzmu li mraz u vrijeme cvjetanja, ali da je grad pokvario računicu.FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJAnull

On navodi da je postavljanje protivgradne mreže nedostižno za vlasnike malih plantaža, jer je cijena mreže od 25 do 30 hiljada maraka po hektaru. Slično je i sa osiguranjem, koje je teško naplatiti.

Saša Popović, agronom u preduzeću Agroimpeks, koje posjeduje velike površine pod voćem u Potkozarju, kaže da je led prepolovio rod kvalitetne konzumne jabuke sorte ajdared na površini od 40 hektara.

Izvor: Srpska info