Naslovna Info Gojković: O srpskom stradanju u Jasenovcu glasno govoriti

Gojković: O srpskom stradanju u Jasenovcu glasno govoriti

Donja Gradina – Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je danas da se o stradanjima u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu, mora glasno govoriti i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svjedoče i upozoravaju čovječanstvo.

Gojkovićeva je u obraćanju u Spomen-području “Donja Gradina” poručila da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

Nezavisna Država Hrvatska /NDH/, podsjetila je Gojkovićeva, bila je držatvorni projekat čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda – Srba, Jevreja, Roma i ostalih koji drugačije misle.

Ona je naglasila da su u temelju NDH bile mržnja i rasizam, zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine.

“Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne smije dopustiti, odnosno ne smije se dozvoliti da se vrate takve vrijednosti”, rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da se okupljanjem na ovom mjestu današnja generacije suprostavljaju zaboravu koje prijeti da prekrije nevine žrtve.

Gojkovićeva je podsjetila da su se i na drugim stratištima NDH dešavali stravični zočini, da su ljudi istrebljivani sistematski.

“Uvijek se iznova pitamo kako može postojati strasna mržnja jednog čoveka prema drugom i to samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi ili neko ko je bio pripadnik drugog naroda ili vjere”, rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, u želji da se stvori bolje odnosi među ljudima u regionu i svijetu, odgovor srpskog naroda na ekstremizam je da mir još više iskazuje.

U Donjoj Gradini danas je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Molitveni pomen za stradale Srbe na grobnom polju “Hrastovi” služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Molitvu na jevrejskom jeziku za stradale sunarodnike čitao je glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, a član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković pročitao je molitvu na romskom jeziku.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a potvrdio je centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Srna, foto: Moja Gradiška