Naslovna Sport Košarka EVROLIGA : O Žalgirisu – da li ste znali?

EVROLIGA : O Žalgirisu – da li ste znali?

Litvanskom predstavniku Žalgirisu iz Kaunasa ovo će biti prvi Fajnal for nakon 1999. godine.

Žalgirisovo odsustvo od 19 godina na završnom turniru Evrolige najduži je niz nekog kluba koji se dva ili više puta plasirao na samu završnicu.

Podatak u kojem su litvanski predstavnici stopostotni jeste nepobjedivost na Fajnal foru. Naime, davne 1999. godine kada su igrali poslednji put, osvojili su trofej, na taj način što su u polufinalu izbacili Olimpijakos iz Pireja, a za podizanje trofeja pao je tim Kindera iz Bolonje.

Trener Šarunas Jasikevičius ima priliku da postane tek četvrta osoba u istoriji takmičenja koja je ovo takmičenje osvajala i kao igrač, a zatim kao trener. Šaras je četiri puta osvajao ovo takmičenje, dva puta u dresu “ponosa Izraela” Makabija, a zatim po jednom s Barselonom i Panatinaikosom.

Podatak koji je vezan za prethodni pasus jeste taj, da je Jasikevičius već jedinstven na neki način, a to je činjenica da je jedini čovjek u istoriji takmičenja koji je Evroligu osvojio s tri različita kluba.

Jasikevičius, Dimitris Itudis i Željko Obradović osvojili su Evroligu 2009. godine s Panatinaokosom, jedan kao igrač, drugi ga pomoćnik trenera i treći kao šef stručnog štaba. Devet godina poslije, svaki će se boriti za svoje parče torte, predvodeći klubove ponaosob.

Kevin Pangos ima priliku da postane tek drugi Kanađanin u istoriji koji je osvojio Evroligu. Jedini prije njega učinio je to prošle godine, Entoni Benet, kada je u dresu Fenerbahčea podigao trofej.

Paulisu Jankunasu trebalo je rekordnih 495 utakmica u elitnom takmičenju da bi došao u priliku igrati Fajnal For. Njegov rekord pada u vodu, jer iza njega preostaje Ender Arslan koji za svojih 243 nastupa nije uspio da se kvalifuje na završnicu takmičenja.

Brendon Dejvis, MVP Evrolige za mjesec april, predvodi statističku kolonu u kojoj među centrima ima najviši procenat pogođenih slobodnih bacanja. Dejvis je pogodio 93 od svojih 108 slobodnih bacanja, što ga čini i najboljim izvođačem penala u svom timu.

Žalgiris je tim koji šutira trojke s najboljim procentom u takmičenju ove sezone (42,4 %). Ono što je fascinantno jeste podatak koji otkriva da su tim s najmanje pokušaja za tri poena tokom ovogodišnje Evrolige.

Gutis Masiulis je sin Tomasa Masiulisa, koji je 1999. godine s Žalgirisom osvojio Evroligu. Saga pod prezimenom MASIULIS, se nastavlja i dalje traje 19 godina kasnije.

Jankunas predvodi Evroligu s najviše defanzivnih skokova (1187) u istoriji takmičenja, a drugi je u ukupnom zbroju skokova (1672), dok je ispred njega samo Felipe Rejes (1729).

Darius Maskoliunas, koji je osvojio Evroligu s Žalgirisom kao igrač 1999. godine, sada ima priliku da to učini s istim klubom, ali kao pomoćnik trenera.

Autor : Dejan Gajić