Naslovna Info Hronika Dužni i da solidarno plate 540.000 KM: Bivši specijalci sprovedeni u najstrožiji...

Dužni i da solidarno plate 540.000 KM: Bivši specijalci sprovedeni u najstrožiji zatvor

BANJALUKA – Interventna jedinica Sudske policije RS bezbjedno je sprovela trojicu osuđenika, bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP RS u najstroži zatvor KPZ Foča.

Željko Dragojević, direktor Sudske policije RS, izjavio je da su u KPZ Foča bezbjedno stigli Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović.

-Interventna jedinica Sudske policije RS sprovela je danas trojicu osuđenika i predala ih u KPZ Foča oko 15. časova –  izjavio je Dragojević dodavši da tokom prevoza nije bilo problema.

Za razliku od bivših specijalaca, njihov saučesnik u oružanoj pljački i civil Oleg Banda ostao je u KPZ Banjaluka, jer mu je preostalo manje od pet godina do odsluženja pravosnažne kazne.

Vrhovni sud Republike Srpske nedavno je pravosnažno osudio bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika i civila Olega Bandu na ukupno 40 godina robije.

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od deset i po godina, dok je Banda osuđen na nešto blažu kaznu od osam i po godina zatvora.

U pritvoru su od januara 2016. godine što im je uračunato u izrečene kazne zatvora.

Bivši specijalci MUP RS i njihov saučesnik osuđeni su zbog oružane pljačke izvršene u septembru 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška. Tada je napadnut konvoj novca koji je prevozila zaštitarska firma Sektor sekjuriti, a ukradeno je oko 617.000 maraka u različitim valutama.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optuženih specijalaca bila je što su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS, pa umjesto da čuvaju građane i njihovu imovinu od kriminalaca, oni su je opljačkali.