Naslovna Info Gradiška “DOMAĆINSKI” – NAJPOPULARNIJA RIJEČ U GRADIŠCI, U POSLJEDNJE ČETIRI GODINE

“DOMAĆINSKI” – NAJPOPULARNIJA RIJEČ U GRADIŠCI, U POSLJEDNJE ČETIRI GODINE

GRADIŠKA – “Domaćinski” – najpopularnija riječ u Gradišci, u posljednje četiri godine. Ovaj fenomen vezan je isključivo za Gradišku, jer smo uvijek bili posebni i drugačiji od svih. Navedenu riječ, u sveopštu upotrebu,uveo je načelnik Latinović, dolaskom na vlast.

Ubrzo su je počeli koristiti svi gradiški političari, takmičeći se ko će je više puta izgovoriti. Međutim, u početku, riječ se smjela vezivati samo za Zorana Latinovića, jer je on bio jedina osoba koja se u Gradišci domaćinski ponašala.

Na primjer, “Latinović je domaćinski primio…”, “Latinović je domaćinski uspio…”, “Latinović je domaćinski poručio…”, “Latinović je domaćinski zaključio…” itd.

Riječ je slavenskog porijekla i označava “domaćina”, tj. čovjeka koji dočekuje, ugošćava goste,vlasnika nekog imanja ili slično. Kasnije, ovu riječ su počeli upotrebljavati i obični građani!

Primjeri: “Domaćinski smo im zabili 7 golova!”, “Ta te frizerka baš domaćinski ofarbala!”, “Na godišnjem smo se domaćinski proveli.”

Ova riječ uskoro bi iz “gradiškog” jezika mogla biti u potpunosti izbačena i zamijenjena riječima “cool”, “strava”, “extra”, “wow” i slično.

Baš smo mi do odradili “domaćinski”!

Moja Gradiška, Gradiška u slikama