Naslovna Info Domaće voće i povrće sada brže stižu na tržište EU

Domaće voće i povrće sada brže stižu na tržište EU

GRADIŠKA – Dogovor koji je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac postigao sa predstavnicima EU i Hrvatske u vezi sa produženjem radnog vremena hrvatske Fitosanitarne inspekcije, veoma je značajan za poljoprivredene proizvođače i izvoznike voća i povrća iz BiH, rekao je danas pomoćnik ministra za resor poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja Republike Srpske Zoran Maletić.

Maletić, koji je u Gradišci ispratio jednu izvoznu pošiljku borovnice, istakao je da poljoprivrednici sada svoje proizvode, koji se beru i pakuju svježe, mogu u što kraćem vremenskom periodu da dopreme na tržište EU.

On je naveo da će ovako radno vrijeme hrvatske Fitosanitarne inspekcije biti trajno, a ne samo u sezoni berbe voća i povrća.

Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Goran Perković rekao je da je Ministarsvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u januaru i februaru primilo niz inicijativa od udruženja proizvođača voća i povrća, sa zahtjevom da se uskladi radno vrijeme fitosanitarnih inspekcija na graničnim prelazima BiH i Hrvatske.

On je pojasnio da, prema novoj regulativi EU, sve pošiljke biljnog porijekla podliježu Fitosanitarnoj inspekciji, navodeći da je Uprava za zaštitu bilja Hrvatske prihvatila inicijativu iz BiH i od 20. jula produžila radno vrijeme Fitosanitarne inspekcije, koje je sada radnim danima od 7.00 do 19.00, a subotom do 15.00 časova, u odnosu na prethodno radno vrijeme od 7.00 do 15.00 časova.

“To sada dosta olakšava izvoz roba biljnog porijekla, dok smo u ranijem periodu imali dužih zadržavanja na granici i samim tim lošiji kvalitet proizvoda kada oni stignu na tržište EU”, dodao je Perković.