Naslovna Info Gradiška Doktorica Aftaba Dubičanac prvi oftalmolog u Gradišci

Doktorica Aftaba Dubičanac prvi oftalmolog u Gradišci

GRADIŠKA – Već pola vijeka se u Gradišci na pominjanje oftalmologa odmah pomisli na doktoricu Aftabu Dubičanac, prvog ljekara iz Gradiške koji je specijalizovao oftalmologiju.

Na pitanje doktorici Aftabi da li je bilo teško postati sinonim za svoju oblast, odgovorila je preskromno: Ja sam samo radila.

Upravo zbog činjenice da je udarila temelje oftalmologije u Gradišci i da je čitav radni vijek, a potom i u penziji izgradila svojstven odnos prema pacijentima, mnogima spasila vid i pomogla mlađim kolegama, doktorica Aftaba našla je svoje mjesto u knjizi „Žene Gradiške“ koja govori o znamenitim ženama ovoga grada.

– Od 1974. do 1979. sam radila kao ljekar opšte prakse. Zanimljivo je da sam medicinu studirala u Rijeci i u Nišu. Godinu dana sam bila na specijalizaciji u Banjoj Luci, a dvije na „Rebru“ u Zagrebu, gdje sam i položila specijalizaciju. Prvi sam oftalmolog u ovom gradu. Do tada su specijalisti dolazili iz Banje Luke. Posla je bilo preko glave, jer pacijenti u oftalmogiji su bebe od rođenja, pa ljudi sve do starosti i smrti. Zdravim ljudima čim namire četrdeset godina starosti  trebao je oftalmolog – kaže dr Aftaba.

Ova velika humanitarka i stručnjak ogromnog renomea kaže da se držala devize da su pacijenti uvijek u pravu. Svima je prilazila sa jednakom dozom poštovanja,nikada nije ljude dijelila po vjeri,naciji, materijalnom stanju. U tome je tajna što je i danas omiljena među Gradiščanima i šire.

Ona tvrdi da je djetinjstvo, koje je bilo lijepo i, kako kaže, sirotinjsko dosta  uticalo na izgradnju njene ličnosti. Sjeća se patika koje joj je za Bajram poklonio otac.

– Tata mi je u Okučanima kupio obične zelene teniske i ja sam bila “haj”. Niko nije imao takve teniske. Tada je bio bogat onaj ko je imao bicikl. Jedini iz moga razreda u nižoj realnoj gimnaziji bicikl i odijelo imao je Ljupko Kovačević. Otac mu je bio krojač. Bio je popularan poput glumca – prisjeća se dr Aftaba.

Kaže da nije uspjela nikoga iz porodice nagovoriti da studira medicinu. Govorili su joj da je medicina preteška, te da je to gotovo nemoguće. Iako je penzionisana 2005. godine i danas radi. Prenosi svoje znanje na mlađe, pacijenti je cijene. Kaže da mlađe pacijente redovno propita šta studiraju i daje im podstrek.

– Rijetko ko od mlađih pacijenata studira medicinu. Na njihove opaske da je medicina preteška demantujem ih i kažem da ništa posebno ne treba za medicinu. Treba sjesti i učiti. Treba dobra zadnjica i ništa više – rekla je na kraju doktorica Aftaba Dubičanac.

Autor: Boško Grgić / MojaSrpska.info