Naslovna Info Dodik tužio sam sebe, svjedoci iz opozicije

Dodik tužio sam sebe, svjedoci iz opozicije

Banjaluka – Predsjednik RS Milorad Dodik tužio je sam sebe na osnovu optužbi za kriminal koje je protiv njega iznijela opozicija čije je predstavnike predložio za svjedoke, piše “Glas Srpske”.

Dodik je tu informaciju objelodanio nakon jučerašnjeg sastanka sa koalicionim partnerima – predsjednicima DNS-a i SP-a Markom Pavićem i Petrom Đokićem u Banjaluci.

– Podnio sam prijavu tužilaštvu protiv samog sebe. Milorad Dodik, građanin, tužio je predsjednika RS na osnovu mnogih javnih optužbi za navodni kriminal i zbog činjenice da oni koji su o tome govorili na javnoj sceni nikada nisu smatrali potrebnim da to prijave institucijama. Tim predmetom će se u zavisnosti od teme i nadležnosti baviti Republičko tužilaštvo RS ili Tužilaštvo BiH. Nemam ništa protiv toga da Tužilaštvo BiH radi na ovom pitanju – istakao je Dodik navodeći da mu je želja da doprinese snazi institucija i da optužbe za eventualne zloupotrebe locira tamo gdje im je mjesto, a to su tužilaštva.

On je za svjedoke optužbe, između ostalih, predložio predsjednike SDS-a Mladena Bosića i NDP-a Dragana Čavića, te šefove poslaničkih klubova poslanika PDP-a i SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislava Borenovića i Vukotu Govedaricu.

– Imaće priliku da u procesu istraga i dokazivanja to potvrde i nadam se da će ovo biti dovoljno da prestane haranga. Ne plašim se bilo kakve istrage, a čudno je da oni koji su godinama pričali i optuživali nikada nisu podnijeli prijave – rekao je Dodik.

Podsjetio je da opozicija u RS već godinu ima vlast na nivou BiH i da uprkos najavljenom obračunu sa kriminalom nisu ništa uradili.

– Očekujući da oni to urade, a nisu uradili, ja sam odlučio da tužim sam sebe bez obzira na to što je to neuobičajeno. Smatram da će to doprinijeti ukupnoj stabilizaciji prilika i podstaći i druge da putem institucija traže rješenje za kršenje zakona i da se javna galama, kaljanje ljudi, iznošenje neistina i svega drugog što smo mogli vidjeti zaustavi – naglasio je Dodik ističući da očekuje efikasan rad institucija.

Govoreći o detaljima iz prijave, Dodik je kazao da je obuhvatio sve što se moglo čuti u javnosti počevši od “Boske” i “Bobar banke” do svih drugih pitanja uključujući i

više od stotinu koja je navodio Borenović.

– Sve sam prijavio i stavio sebi na teret, a oni će biti svjedoci. Nemam drugog načina da to budu upućeno u institucije – kazao je Dodik.

Predsjednici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj su osudili lažne optužbe koje se vezuju za njihova imena, ističući da laži i izmišljene afere neće proći i da su bez obzira na to spremni na saradnju sa opozicijom za dobrobit građana i zaštitu interesa RS. Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a su zatražili od Vlade RS da svake sedmice poziva na konsultacije srpske predstavnike u institucijama BiH kako bi razgovarali o pitanjima od interesa za RS. Dodik je kazao da institucije BiH ignorišu RS i stalno iznova nameću nova pitanja koja predstavljaju prenos nadležnosti i nanose štetu RS.

– Očigledno je derogiranje Ustava i spremni smo da se svim zakonskim i institucionalnim sredstvima borimo od toga – rekao je Dodik.

Pavić je kazao da je na sceni neprestano ugrožavanje stabilnosti RS i političkih odnosa.

– Mnogima je stalo da izazovu poremećaje sistema u RS i to je problem. Mi kao koalicija želimo da gradimo stabilnu RS i korektne odnose Vlade RS i Savjeta ministara BiH. Zato tražimo od Vlade da stalno kontaktira sa Savjetom ministara, da poziva ministre iz RS i da se konsultuju o najvažnijim pitanjima. Svako mora da ugradi svoj kamenčić u kulu zvanu RS i samo tako možemo uspjeti  – rekao je Pavić i dodao da koalicija nije za produbljivanje sukoba, a da je najmanje za to da se bilo ko sa strane miješa u odnose u RS.

Đokić je kazao da su jasno ocijenili da bi bilo štetno po ekonomske interese RS kada bi bio formiran razvojno-investicioni fond na nivou BiH.

– Savjet ministara u tom smislu ima ograničene nadležnosti jer sve u vezi s tim su nadležnosti entiteta i kantona i krajnje je neodgovorno da se bilo ko iz RS zalaže za rješenje kojim su entiteti isključeni iz upravljanja novcem Centralne banke BiH – rekao je Đokić navodeći da taj novac mora biti usmjeren prema entitetima koji su nosioci ekonomskog razvoja.

Spajanje izbora

Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a rekli su da nemaju ništa protiv toga da budu spojeni lokalni i opšti izbori.

– Nemamo problem da budu spojeni izbori, isto nam je, od nas to ne zavisi – rekao je Milorad Dodik.

Petar Đokić je rekao da izlazak na izbore svake dvije godine mnogo košta i proizvodi političku štetu. Marko Pavić je rekao da u obzir dolaze izbori samo na svim nivoima vlasti.

Neki od slučajevi u kojima je opozicija optužila Milorada Dodika za zloupotrebe

– Preduzeća “Birač”, “Boska”, “Nova Borja”, “Hidrogradnja”. “Nikola Tesla”, “Grand trejd”

– Bobar banka, Balkan Investment banka i Banka Srpske

– Gradnja autoputa

– Dodjeljivanje kredita IRB-a RS

– Trošenje novca od privatizacije “Telekoma Srpske”

– Uzimanje kilograma zlata od ruskog biznismena

– Zaduživanje i trošenje budžeta RS