Naslovna Info Gradiška Danijela Brajić obilježava značajan jubilej – dvadeset godina rada u bibliotekarstvu

Danijela Brajić obilježava značajan jubilej – dvadeset godina rada u bibliotekarstvu

GRADIŠKA – Iza nje je već pola radnog vijeka u bibliotekarstvu. Angažovana na radnom mjestu referent čitaoničkog odjeljenja, Danijela Brajić se susrela  sa mnoštvom lijepih, ali i podosta trenutaka za zaborav.

Veliki požar, koji je u novembru 2005. godine uništio  gotovo čitav fundus Narodne biblioteke u Gradišci, urezao joj se u sjećanje.

I pandemiju koronavirusa  neće pamtiti po lijepom, jer je čitaonica u kojoj radi, još uvijek zatvorena za studijski rad. U junu ove godine Danijela će obilježiti za nju veoma važan jubilej – 20 godina rada u biblioteci.

Kroz smijeh je prokomentarisala da je po stažu najstarija radnica u biblioteci. Zanimalo nas je, šta se trenutno najviše čita i traži.

-To su knjige knjige iz oblasti alternativne psihologije,religije, menadžmenta,marketinga, istorije i literatura neophodna za visokoškolski studij. Virus korona nas je primorao na specifičan rad, rad bez čitalaca , sa maskom i sa distance, ali izdržaćemo i to, rekla je Danijela.

 Danijela priznaje da je za nju kao bibliotekara i bibliotekarstvo našeg grada veoma značajan projekat “Najstarija štampana publikacija na opštini Gradiška”.

-U okviru tog projekta  istražili smo  i dobili značajne podatke o kulturnom dobru koje posjeduju naši sugrađani, a ja sam idejni tvorac i koordinator projekta. Dobili smo  pohvale resornog  ministarstva i  smatram da se radi  o nečemu  od velikog značaja za naciju na prostoru Republike Srpske.

Danijela kaže da je ponosna  i na činjenicu da  je  pomogla da se oformi biblioteka u banji Slatina, Zavičajna biblioteka u Lušci Palanci i  u manastiru Veselinje.

– Trenutno vodim akciju da se osnuje biblioteka i u manastiru Tumane. Smatram da je uloga bibliotekara da podstiče i druge da sakuplja knjige , spasi ih od nečitanja i preda ih nekome u ruke koga će istinski obradovati, rekla je uvijek nasmijana Danijela Brajić, bibliotekar sa zavidnim isustvom u struci.

Vjerujemo da će joj predstojeći jubilej biti podstrek za još kreativniji i plodonosniji rad.