Naslovna Info Dame biraju cvijeće i pažnju

Dame biraju cvijeće i pažnju

Banjaluka – Bogata ponuda cvijeća i raznih rukotvorina na šarenim tezgama širom RS mami prolaznike koji povodom Dana žena s puno pažnje biraju poklone za pripadnice nježnijeg pola.

Među kupcima je najviše muškaraca, a nije rijetkost ni da žene poklanjaju razne darove ženama. Kada je u pitanju poklon, tu dileme nema, dame tvrde da ih najviše obraduju crvene ruže, ali i drugo cvijeće.

– Cvijeće je za mene najljepši poklon, pa zbog toga i sama biram cvjetne aranžmane za kćerku, snahu i za unuke – rekla je Banjalučanka Mira Babić.

Trg Krajine krase štandovi sa cvijećem i suvenirima rađenim dekupaž tehnikom.

– Najviše se kupuju karanfili koji koštaju 1,50 KM, ruže od tri i korpice sa orhidejama za koje je potrebno izdvojiti pet do 15 KM – kaže prodavačica Dajana Ferjančić.

Da će danas ipak biti bolja potražnja, nada se starica koja na malom štandu u kartonskoj kutiji prodaje ručno rađene bukete suvog cvijeća po cijeni od tri marke.

– Mnogi prilaze, ali samo rijetki pazare nešto. Izgleda da više vole luksuzne nego skromne bukete – ispričala je ona.

Pored bogate ponude cvijeća, Prijedorčani su rado birali i neki od ručno rađenih suvenira na štandu Olge Kisil-Kunovac koju je sudbina iz Ukrajine dovela u Prijedor.

– Na prijedlog moje prijateljice iz Kijeva počela sam da izrađujem predmete od papira. Najčešće su to kutije za nakit. Kada ljudi vide gotov proizvod, ne mogu da vjeruju da je u pitanju obična novinska hartija – ispričala je Olga koja kaže da se i sama uvjerila u onu uzrečicu koju je ovdje čula da “ko se jednom napije vode sa Sane, tu i ostane”.

Osmomartovska euforija osjeća se i u Bijeljini. Na gradskom trgu sve vrvi od prolaznika koji kupuju poklone.

– Bez obzira na besparicu, za 8. mart se uvijek nađe neki dinar. Najviše prodajemo ruže i karanfile, a cijene su od 1,50 do tri KM po komadu – rekao je jedan od prodavaca.

Mnogi Fočaci odlučili su da, osim cvijećem, svoje najbliže obraduju ukrasima rađenim u dekupaž tehnici.

– Najviše prodajemo kutije za nakit, ukrase, ukrasne flaše i čaše – kazala je prodavačica rukotvorina Branka Kulić.

I u fočanskim prodavnicama kozmetike kažu da je ovih dana povećana prodaja parfema i kozmetičkih setova.

Na štandovima u centru Gradiške prodavci nude raznovrsne poklone, od cvijeća do kozmetike.

– I muškarci i žene kupuju, pažljivo biraju poklone jer novac danas diktira sve – rekao je Aleksa Kljajić i dodao da cvijeće košta od 1,50 do četiri marke.

Slađana P. iz Doboja kaže da je pažnja najljepši poklon koji se može nekome darovati i dodaje da to ne treba činiti samo za 8. mart već svakodnevno.

Čestitka

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je juče da će organi i institucije Srpske nastaviti da podržavaju aktivnosti i sistemske mjere na unapređenju ekonomskog, političkog i društvenog položaja žena, te uklanjanju svih oblika diskriminacije i stvaranju uslova za njihov napredak u svim oblastima života i rada.

Čestitku povodom 8. marta uputila je i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović poručivši da učešće žena u političkom i javnom odlučivanju u RS potvrđuje da je ona zrelo demokratsko društvo. I predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je 8. mart, te poručio da će Narodna skupština i u ovoj godini nastaviti da se snažno zalaže za poštovanje principa rodne ravnopravnosti i podizanje prava žena na viši nivo.

Glas Srpske