Naslovna Info Cvijanović: Srpska ne može primati migrante

Cvijanović: Srpska ne može primati migrante

BANjALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da Republika Srpska ne može primati migrante jer nema uslove za njihov smještaj, te ukazala da, kada je riječ o tom pitanju, postoje bezbjednosni, zdravstveni, društveni i socijalni problemi.

“Imam puno povjerenje u našu policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/, jer znaju šta rade u situaciji koja se odnosi na migrante. Naravno, olakšana je stvar time što su Republika Srpska i njene institucije jasno zauzele čvrst stav o migrantima i to na vrijeme prije nekoliko godina”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je podsjetila da je, kada je bila predsjednik Vlade Srpske, definisano da Republika Srpska ne može primati migrante i da se mora boriti protiv ove pojave pravnim i dozvoljenim sredstvima, kao i da pokuša uticati na organe BiH da rade svoj posao i rješavaju pitanja readmisije i jačanja Granične službe BiH.

“Tu se naša policija stavila na raspolaganje znajući koliko je važno da granica bude zaštićena. Razumijemo da imamo problem i zato očekujemo od EU da štiti svoje granice, ne samo na prelasku u Hrvatsku, nego da migranti ne uđu u Srbiju i Srpsku. Očekujemo i da institucije BiH rade svoj posao na povratku migranata u njihove zemlje”, rekla je Cvijanovićeva.  

Zakonimoraju biti funkciji društva, ne politikantstva

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se zakoni moraju izrađivati na način da budu u funkciji društva, a ne politikantstva.
“Bojim se da je mnogo zakona poslato u skupštinsku proceduru iz politikantskih razloga, nastojeći da se time pravi politička priča, a ne da se dođe do dobrog rješenja kojim će se garantovati bolji život”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci odgovarajući na pitanje da li vladajuća većina u Srpskoj odugovlači sa usvajanjem zakona o ispitivanju porijekla imovine.

Ona je istakla da zakoni ne smiju služiti u svrhu promocije neke političke opcije ili da bi se došlo do političkog cilja.

Izvor: SRNA