Naslovna Info Gradiška Crkveni katanci iz 17. vijeka, novac Marije Terezije i vizantijski nakit (FOTO/VIDEO)

Crkveni katanci iz 17. vijeka, novac Marije Terezije i vizantijski nakit (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Dušan Lukić, kolekcionar iz Lamovite kod Prijedora, nije nikoga ostavio ravnodušnim eksponatima koje je izložio na 21. Međunarodnom sajmu kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2022“ koji je održan u Kulturnom centru u Gradišci.

Na sve strane srednovjekovni predmeti, crkveni katanci iz 17. vijeka, jevrejski, hrišćanski i drugi predmeti, pozlaćene ikone, zlatne čaše, originalni odlijevci u bronzi ili mesingu…

– Ovaj katanac je u 17. vijeku zaključavao crkvu u Bavarskoj, u Minhenu. Imamo dosta predmeta iz jevrejskog života. Jevreji su znali čuvati svoje starine za razliku od nas. Ovo je pozlaćena ikona Svetog Georgija koji ubija aždaju. Ne mogu reći koji mi je eksponat najdraži. Svaki odlijevak gole žene ili sportiste je priča za sebe. Ili  figure od stakla „Murano“ sa malog ostrva kod Venecije – rekao je Dušan Lukić.

Banjolučanin Radoslav Zec je pasionirani sakupljač militarije i starih sredstava veze. Radio-veza mu je ljubav iz mladih dana.

– Izložio sam njemačke šljemove iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Imao sam sreću da sam radio na sličnim poslovima koji su mi produbili ljubav prema ovom vidu kolekcionarstva – rekao je Zec.

Otac i ćerka, Esad i Sanela Kruščić, došli su iz Zenice. Izložili su mnoštvo starih satova, odlikovanja, starog novca…

– Ljubitelj sam satova. Ove džepne „Omege“ i „Dokse“ su nekada bile vrhunske marke. Imam i stari „Omikron“. Eh, to je bila marka, a danas nas plaše virusom –  rekao je Esad.

Vrijedne Srpčanke, članice Udruženja žena „Srbac“, ne bave se starinama, već rukotvorinama. One prave ajvar, pekmeze, napitke, pripravke, čajeve, ali i ručne radove. Vesna Smiljanić je predsjednica udruženja i kaže da je danas imala šta i vidjeti i pokazati. Pokazale su da se od šljive ne pravi samo dobra rakija, već i pekmez.

– Sve ovo što vidite je od našeg domaćeg, neprskanog voća. Mi nudimo eliksir zdravlja. Prioritet nam nije prodaja, već da se na sajmovima i izložbama čuje za nas i u Banjoj Luci i u Gradišci, ali i da putujemo – rekla je Vesna Smiljanić.

Siniša Kašić iz Banje Luke predstavio je numizmatičku kolekciju koja obuhvata period od austrougarske vladavine do bivše Jugoslavije. Pomogla mu je djevojka Aleksandra koja je zbog Siniše i numizmatike u Gradišku došla iz Ausburga.

– Austrougarska mi je specijalnost. Ovo je novac iz 18. vijeka, sa likom carice Marije Terezije – rekao je Kašić priznavši da mu je u srcu i Ausburg.

Zadovoljstvo nije krio domaćin sajma Alen Mešić, predsjednik „Denariusa“. Otkrio je da su danas antikvitete izložili kolekcionari iz naše zemlje, te iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije. Istorija i kolekcionarstvo izbrisale su po 21. put granice u Gradišci, doprinijevši da je ovdašnji sajam treći u regionu, odmah iz ljubljanskog i begradskog.

Video:

Autor: B. Grgić / Moja Srpska.info