Naslovna Info Društvo BROJE DANE DO NASTUPA: Djeca iz Gradiške u akciji “S ljubavlju hrabrim...

BROJE DANE DO NASTUPA: Djeca iz Gradiške u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”

GRADIŠKA – Javna ustanova “Lepa Radić” iz Gradiške, partner je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović u humanitarnoj akciji, posvećenoj prijevremeno rođenim bebama.

Suzana Ivaštanin, direktor ove ustanove za djecu, kazala je za Srpskainfo da im je čast što su partneri u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, čiji je cilj prikupljanje novca za formiranje prve banke humanog mlijeka.

– Poziv za učešće u programu nas je veoma obradovao, a najveće zasluge za to ima Danka Mirjanić, majka prijevremeno rođene Dunje, koja je član naše vrtićke grupe – kaže Suzana Ivaštanin.

Tako je sve počelo, a potom su, veoma odgovorno, motivisani i srećni zbog učešća na manifestaciji, u vrtiću u Gradiški počeli da osmišljavaju nastup. Svi, od dječice do vaspitačica, odbojavaju dane do nastupa.

Direktorka ističe da se njihova grupa, veoma maštovito priprema za nastup, da prave crteže, spremaju koreografiju i recitacije kako bi pokazali koliko se zalažu da akcija uspije i da se prikupi što više novca.

Danka Mirjanić iz Gradiške, Dunjina mama, ističe da će osnivanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj mnogo značiti svim budućim majkama koje nemaju mlijeka u tim stresnim situacijama.

-Većina “mrvica” prođe veoma komplikovane situacije nastale prestankom razvoja bebe kada se rodi prije vremena, a koji se nastavlja u inkubatoru. Zahvaljujući stručnom osoblju na klinici s vremenom prebrode početne teškoće, ali kod većine ostaju neki, uslovno rečeno manji problemi, koji se iskažu tokom odrastanja – kazala je Danka za Srpskainfo iznoseći lična iskustva koja su u direktnoj vezi sa akcijom “S ljubavlju hrabrim srcima”.

– Već sa 2,5 godine Dunja je počela da nosi naočare, potom flaster na jednom oku, a ogroman doprinos u prevazilaženju te situacije, odnosno poboljšanju njenog vida svakako su imale vaspitačice. To je bio prvi momenat kada sam osjetila značaj i svu ljubav koja je bila potrebna da se prenese na djecu, da bi i Dunja prihvatila činjenicu da je jedina u grupi nosila naočare – kaže Danka Mirjanić.

Zahvalna je vaspitačicama za njihov doprinos u Dunjinom odrastanju, a i učenju, te neprocjenjivom drugarstvu kompletne grupe.

– Takođe bih, i kao majka jedne “mrvice”, a i kao član Udruženja, pozvala sve da pozivom na broj 1411 podržimo akciju od ogromnog značaja za sve bebice koje se ranije rode, ali i one koje su uskraćene, iz nekog razloga, za majčino mlijeko – poručila je Danka.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.