Naslovna Info Gradiška BRKIĆ: SMANJEN BROJ KRIVIČNIH DJELA ZA 16,67 ODSTO

BRKIĆ: SMANJEN BROJ KRIVIČNIH DJELA ZA 16,67 ODSTO

GRADIŠKA – Na području koje pokriva Policijska uprava Gradiša u novembru je smanjen broj krivičnih djela za 16,67 odsto, a narušavanje javnog reda i mira za 38,24 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Na konferenciji je navedeno da je broj saobraćajnih nezgoda u blagom porastu za 5,88 odsto.

Načelnik Policijske uprave Gradiška Miloš Brkić rekao je da tokom prošlog mjeseca nije evidentirano veće narušavanje javnog reda i mira, a nije zabilježena nijedna saobraćajna nesreća sa poginulim licima.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška Željko Puzić istakao je da je tokom novembra ukupno evidentirano 40 krivičnih djela.

“Od tog broja, 31 djelo je iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri iz oblasti zloupotrebe droge, četiri protiv bezbjednosti saobraćaja i dva krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta”, naveo je on.

Puzić je dodao da je ukupna rasvjetljenost svih krivičnih djela 88,09 odsto, a rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu 66,67 odsto.

“Od evidentiranog 31 krivičnog djela opšteg kriminaliteta, rasvijetljeno je 29, a nadležnom tužilaštvu je podneseno 27 izvještaja protiv 27 lica”, naglasio je Puzić.

On je istakao da su u novembru evidentirana tri krivična djela iz oblasti zloupotrebe droge u kojima su prijavljena 64 lica, od kojih je jedno uhapšeno. Oduzeta su 1,24 grama marihuane, 0,25 grama amfetamina i 32 stabljike kanabisa.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 21 narušavanje javnog reda i mira, što je manje za 38,24 odsto u odnosu na isti period lani, kada su evidentirana 34 narušavanja.

Trifković je naglasio da je u novembru ukupno evidentirano 726 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani sa 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a izdato je i 626 prekršajna naloga. On je rekao da su iz saobraćaja isključena 92 vozača, od kojih 73 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 15 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i četiri zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja je isključeno i 28 vozila.

U prošlom mjesecu evidentirano je 36 saobraćajnih nezgoda, što je u blagom porastu za 5,88 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada su evidentirane 34 nezgode. U ovim nezgodama tri lica su zadobila teže, a 24 lakše tjelesne povrede.

“Policijska uprava Gradiška poziva građane da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika suzdrže od upotrebe vatrenog oružja i opasnih pirotehničkih sredstava, kao i da ne upravljaju vozilima pod uticajem alkohola”, rekao je Trifković.

On je dodao da ova uprava u narednom periodu planira niz preventivnih aktivnosti, odnosno predavanja u školskim ustanovama za učenike o opasnostima koje donosi upotreba pirotehničkih sredstava.

“Policija posebno apeluje na roditelje da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike”, naveo je Trifković.

Srna