Naslovna Info Gradiška Borba srpskih partija za naklonost Bošnjaka u Gradiški: Koalicijom traže put do...

Borba srpskih partija za naklonost Bošnjaka u Gradiški: Koalicijom traže put do lokalne skupštine

GRADIŠKA – Partije koje okupljaju najviše Bošnjaka u Gradiški neće imati kandidata za načelnika opštine ali će se boriti da uđu u lokalni parlament.

To je „EuroBlicu“ potvrđeno u SDP-u, SDA i Stranci za BiH čiji predstavnici naglašavaju da za njih nije primarno pitanje izbora načelnika opštine nego osvajanje odborničkih manadata. Podsećamo, na lokalnim izborima pre četiri godine ove partije su prvi put u poratnoj političkoj praksi grada na Savi, ostale bez svojih predstavnika u Skupštini opštine. Do toga su dovele podele u bošnjačkom biračkom telu zbog navodnog služenja interesima srpskih političkih partija i blokova. Loše iskustvo sada ih je nateralo da okrenu ćurak i pozabave se interesima građana bošnjačke nacionalnosti.
U ovom političkom korpusu koji u Gradiški broji nekoliko hiljada birača te posle Srba ima najveću populaciju, sada zagovaraju koaliciju nekoliko partija. Salko Brnjak, jedan od čelnika Stranke za BiH smatra da je to sasvim realno i opravdano. Identično mišljenje izneo nam je i Esed Sejkić iz Stranke demokratske akcije. On kaže da se „ne sme ponoviti loša praksa na štetu Bošnjaka koji sada nemaju svoje predstavnike u Skupštini opštine”.
Međutim, to nije sprečilo vodeće srpske političke partije da već sada počnu praviti svoje kalkulacije računajući na naklonost partija koje u svome članstvu imaju najviše Bošnjaka. U SDP-u su potvrdili našoj redakciji da oni “neće biti deo ničijeg izbornog projekta, pogotovo za načelničku funkciju nego će prvenstveno raditi za interese svojih članova i simpatizera”. Na tu temu nedavno su razgovarali na regionlnom saastanku gde su, upravo odgovarajući na takvu kombintoriku ali i očekivanja građana, osmislili predizborni slogan “Naš odgovor”. Hikmet Hadžialagić, predsednik SDP-a za Gradišku, Laktaše, Prnjavor i Srbac rekao je “EuroBlicu” da će provesti široku anketu među građanima, nakon čega će konkretizovati političke pravce u lokalnim sredinama.
-Prepustićemo našim članovima i simpatizerima da se sami opredele za načelničke kandidate. Baziraćemo se prvenstveno na njihove programe ali i iskustva jer nećemo dopustiti da nas rečima privuku a delima prevare – kazao nam je Hadžialagić napominjući da ne isključuju ni partijsku preporuku svojim biračima da budu uzdržani od glasanja za načelnika, ukoliko ih niko od njih ne ubedi da će odgovorno delovati štiteći interese građana a ne lične pozicije.

Kandidati za načelnike Gradiške
Gotovo je izvesno da će kandidati za načelnike Gradiške na lokalnim izborima biti Zoran Latinović (SDS), Zoran Adžić (SNSD) i Tihomir Mihajlović (ISDS).

Milan Pilipović