Naslovna Info Gradiška Beznađe bivših radnika u Gradiški: Radno mesto na deponiji

Beznađe bivših radnika u Gradiški: Radno mesto na deponiji

GRADIŠKA – Sakupljanjem otpada bavi se sve veći broj bivših radnika propalih ili privatizovanih gradiških preduzeća. Za njih je, kažu, ovo jedini način da prežive.

Milan Potkozarac, mesar sa visegodišnjim iskustvom iz Gradiške je pre pet godina proglašen tehnološkim viškom u “Leviti”. Da bi zaradio za porodicu potražio je novi posao. Sada sakuplja otpad u gradu i nada se boljem životu.
-Ne biram posao zato što imam višečlanu porodicu sa velikim potrebama. Radim sve što mi se ponudi, od cepannja drveta do poslova na građevini. Ipak, najviše sakupljam otpad jer samo tu svakodnevno ima šta da se radi – priča Potkozarac deleći sudbinu mnogih koji su, posle dugogodišnjeg staža u privredi i bivšim državnim preduzećima dospeli na ulicu. Među njima je Nenad Švraka iz naselja Stočna pojaca koji je dugo radio u trgovinama “Potkozarje”. Do penzionisanja nedostaje mu pet godina radnog staža.
-Čekam starosnu penziju i sakupljam stari lim, železo, plastiku, elektronički i drugi otpad. Dnevno mogu zaraditi desetak maraka, to je rekord ali ima mnogo dana kada je zarada dve ili tri marke – priča Nenad upozoravajući na sve veću konkurenciju.
-Na sve strane prolaze ljudi sa prikolicama na biciklu, kao što je ova moja. U Gradiški takvih ima stotinjak koji se otimaju i naguravaju oko kontejnera i deponija smeća – uverava Nenad Švraka. On kaže da su cene otpada skromne, lim je 0,10 KM a železo 0,15 KM po kilogramu.
Ova dvojica sagovornika “EuroBlica” pričaju da se sakupljanjem otpada bave sve kategorije stanovništva, posebno radnici koji su ostali bez posla i penzioneri.

gradiska04 nenad svraka iz gradiske
-Rade ovo i muškarci i žene, tu više nema “nepisanog pravila”. Pre su se sakupljanjem otpada bavili pretežno Romi a sada su oni u manjini – uveravaju Milan Potkozarac i Nenad Švraka. Njihovi te mnogi drugi primeri ukazuju na sve veće siromaštvo u urbanim gradiškim naseljima kao i na stalni porast broja nezaposlenih. Istovremeno, opštinske vlasti, kažu sagovornici “EuroBlica” među meštanima grada na Savi, najviše se bave političkim odnosima i privilegijama koje donose dobro plaćene funkcije.

Pronašao i vratio pet novčanika sa novcem

Milan Potkozarac je na deponijama, u kontejnerima i na ulici u poslednje dve godine pronašao pet novčanika sa novcem i dokumentima. Sve ih je vratio vlasnicima.
-Pre nekoliko dana sam kod gradskih bazena pronašao novčanik pun kineskog novca sa dokumentima. To sam prijavio policiji i vratio – kaže Potkozarac rekavši da su ga vlasnici pronađenih novčanika uglavnom častili pićem i sitnišem, jedino se u Kineze razočarao zato što se nisu ni zahvalili.

Milan Pilipović EuroBlic