Naslovna Info BEZ IZUZETAKA Republički štab: Ko želi provesti praznike u Srpskoj mora u...

BEZ IZUZETAKA Republički štab: Ko želi provesti praznike u Srpskoj mora u karantin

BANJALUKA – Svi građani koji žele da dođu u Srpsku za vaskršnje praznike moraće da prođu proceduru za putnike koja je na snazi u Republici Srpskoj i da u karantinu provedu 14 dana, bez izuzetka, rekao je Nemanja Kovačević, pomoćnik ministra za regionalne odnose i ekonomsku saradnju RS nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije koja je danas održana putem video linka.

Ista procedura primjenjuje se, ističe on, i na one koji u toku dana izađu sa teritorije RS, pređu granicu, pa se isti dan vraćaju, kao i one koji se eventualno vrate sa granica zemalja okruženja ili EU.

– S obzirom na to da smo u protekla tri dana imali nekoliko slučajeva naših građana koji su se zaputili u zemlje EU i bili vraćeni sa granica u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj, apelujem na građane da ne kreću na put u zemlje EU, osim u slučajevima da imaju državaljanstvo tih zemalja. Bilo je i nerazumijevanja zašto ti ljudu treba da idu u karantin, ali takva je procedura za sve koji pređu granicu, pa i za njih. Dakle, u slučaju vraćanja sa granice i povratka u RS, primjenjivaće se obavezne procedure u skladu sa zaključcima Štaba za vanredne situacije i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, odnosno smještaj u karantin na granici, zatim trijaža i evidentiranje, te upućivanje u lokalne karantine gdje se provodi minimalno 14 dana – objasnio je Kovačević, uz poziv građanima da se suzdrže se od nepotrebnih putovanja i prelazaka granice.

On je svima koji imaju potrebu da putuju savjetovao i da dobro provjere putne informacije i režime na granicama zemalja u koje putuju, jer se oni gotovo svakodnevno i bez najave mijenjaju.

– Šengenski prostor je zatvoren od 17. marta za sve osobe iz zemalja van Šengen zone. Pored toga uspostavljene su i interne kontrole na granicama i drugačiji granični režimi u okviru zemalja EU – kaže Kovačević.

On je dodao i da je 9. aprila planiran povratak pet studenata iz RS koji su se zatekli na programima razmjene u SAD posebnim letom.

– Štab za vanredne situacije radi na tome i ti studenti treba da budu smješteni u hotelu „Posavina“, poseban karantinski smještaj u Banji Vrućici – dodaje Kovačević.