Naslovna Info Banjaluka: Dug spušta rampu za odlaganje smeća

Banjaluka: Dug spušta rampu za odlaganje smeća

Banjaluka – Preduzeće “Dep-ot” iz Banjaluke, koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, upozorilo je firme da im neće dozvoliti odlaganje otpada ukoliko do 20. oktobra ne izmire 30 odsto duga.

Direktor “Dep-ota” Novo Grujić rekao je da od dužnika potražuju 1,89 miliona KM.

– Banjalučka “Čistoća” duguje 686.693 marke, a među većim dužnicima je “Komunalac” iz Laktaša sa 337.595, dok “Gradska čistoća” Gradiška ima dug od 176.923 marke. “Čistoća i zelenilo” iz Čelinca duguje 144.746, grad Banjaluka 138.741, “Eko-euro tim” Banjaluka 117.882, a “Park” iz Prnjavora 114.648 KM – naveo je Grujić.

Prema njegovim riječima, glavni razlog zbog kojeg su se odlučili na ovakav korak jeste otplata kredita Svjetske banke, čija rata teška 240.000 KM pristiže danas, ali i kako zbog dugova ne bi bilo ugroženo poslovanje “Dep-ota”.

Dužnici poručuju da ne mogu obećati da će u datom roku uspjeti da uplate novac. Obrazlažu da su dugovi nastali zbog slabog stepena naplate potraživanja od korisnika njihovih usluga, te zbog povećane cijene odlaganja otpada na deponiji u Ramićima.

Direktor “Čistoće” Banjaluka Aleksandar Bajić rekao je da uplata duga prema “Dep-otu” zavisi od stepena naplate potraživanja od fizičkih i pravnih lica i Gradske uprave.

– I mi se borimo sa naplatom dugova i zato tražimo razumijevanje. Najviše bi trpjeli građani i pravna lica ako bi se zabranilo odlaganje otpada – rekao je Bajić.

Direktor “Čistoće i zelenila” Čelinac Luka Marijanović  kaže da im korisnici usluga duguju više od 500.000 KM i da to otežava njihovo poslovanje.

– Kada bismo naplatili ta potraživanja, ne bismo imali značajnijih problema. Ovo nije rješenje, jer ako situaciju posmatramo iz tog ugla, onda bi i mi trebalo da prestanemo sa sakupljanjem smeća u Čelincu – rekao je Marijanović.

Direktor “Gradske čistoće” Gradiška Goran Bjelić kaže da je potpisan reprogram duga, ali zbog visoke rate i dugovanja opštine od oko 600.000 KM nisu u mogućnosti sve da izmire. Bjelić je naveo da je zatekao dug od oko 130.000 KM koji ne zna kako je nastao, ali da će se u narednom periodu uz pomoć opštine pokušati naći mehanizam za njegovu otplatu.

– Mjesečni račun za odvoz smeća od 30.000 maraka prema “Dep-otu” redovno izmirujemo. Pokušaćemo da dogovorimo rješenje za plaćanje starog duga, a imamo obećanje opštine da će nam uplatiti 10.000 maraka kako bismo smanjili dug – rekao je Bjelić.

Laktaši

Direktor “Komunalca” iz Laktaša Željko Stanivuković kaže da je dug koji imaju prema “Dep-otu” nastao tokom devet mjeseci ove i u drugoj polovini prošle godine.

– U ovoj godini smo uplatili 222.000 KM, što je dovoljno za tekući period, ali problem su stara dugovanja za koja nas “Dep-ot” redovno tuži – naveo je Stanivuković.

Izrazio je očekivanje da “Dep-ot” neće realizovati najavljenu mjeru.

– Time bi bili ugroženi stanovnici i privredni subjekti, jer ne postoji drugo mjesto za deponovanje otpada – rekao je Stanivuković.

Glas Srpske